Innovációs nagydíj 2016

A most már hosszú múltra visszatekintően, idén is az Országház Felsőházi Termében került sor a díjak átadására. Ugyancsak a tradíciónak megfelelően az Országgyűlés Elnöke Kövér László nyitotta meg (kover kép). Beszédéből kiemelendőnek tartom „minél szorosabb kapcsolatra lép a hagyomány és a megújulás, annál sikeresebb lesz az ország”.

A különféle a témával kapcsolatos éves innovációs ráfordítás kb. 500 milliárd forint lesz. (Ez mintegy 3 Puskás Stadion, jegyzem meg. És ebből mennyi az igazi kutatásra fordított?)

A megnyitó előadást, szintén a szokásoknak megfelelően, prof. Závodszky Péter a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke tartotta (zavodszky kép). Szerinte „a gyenge versenyképesség az innováció egyes elemei közti  kapcsolat gyengesége miatt van”. Továbbá „pénzzel ötletet, találmányt teremteni nem lehet”. (Megjegyzem, hogy dehogynem! Hiszen jelentéktelen semmikkel lehet pályázati pénzt szerezni. Csak valódit nem!)

A pályázatokról összefoglaló beszédet Dr. Pálinkás József a Díj bíráló bizottságának az elnöke mondott (palinkas kép).Elmondta,  „rossz üzenet, hogy az innováció támogatásáról beszélünk, mert – különösen, ha sok pénzről van szó – ez azt jelenti, jelentkezzenek a támogatásért. A helyes kifejezés, az innováció befektetés.” Az innováció elsősorban a vállaltoknál valósul meg. Az alapkutatás pedig az egyetemeknél, akadémiai intézeteknél. (A magánkutatók „természetesen” megint sehol sincsenek. Pedig Michael Faraday sohasem volt ilyen intézményekben, de azért neki köszönhetjük az elektrokémia alapjait, és a benzolt, ami meg a szerves kémia egyik alapja. Még Albert Einstein is csak a két relativitási tételének kidolgozása után lett egyetemi oktató. Hát akkor tényleg csak „senkik” az összes magán kutatók?)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s