Test felszínről hozzáférhető daganatok kezelésének veszélyei

Eddig a daganat sejteket igyekeztek elpusztítani.

A daganatok igen jelentős részénél a daganat egy központi testen kívül tartalmaz abból kiinduló nyúlványokat (un. beszűrődéseket), amik belenyúlnak az egészséges szövetbe.

A daganatok – közte a testfelszínről hozzáférhetők is – megszüntetésére azok kivágása, sugárzással, kémiai szerekkel történő megsemmisítése, valamint ezek kombinálása szolgált eddig.

Ezen módszerek alkalmazása előtt különféle vizsgálatokkal (MRI, CT, biopsziák) igyekeztek minél pontosabban megállapítani a daganat helyét, alakját méretét annak érdekében, hogy meghatározzák az elvégzendő kezelés helyét, kiterjedtségét. Ez a központi test esetében elég pontosan megtörténhet, de a nyúlványoknál, különösen, ha azok kis átmérőjűek, és hosszan elnyúlók, sokszor nem lehetséges.

Amennyiben, ezek a nyúlványok a kezelés után is megmaradnak, a daganat ezekből kiindulva visszanő, és a visszanövés erősen megnöveli az áttét képződés veszélyét.

Ennek az elkerülésére a kezelések területét jóval a daganat testen túlra is kiterjesztik, amivel jelentős, egészséges területet is elroncsolnak.

Ez a roncsolás a műtétnél a daganat sejtek egy részének az eddigi helyett más részekre eljutását, un. kiszóródását is eredményezi, elősegítve ezzel is az áttét képződését. A nagyobb daganatoknál a műtét közben keletkező nagy seb erős fertőzés veszély. A daganat sejtek a rossz energia hasznosításuk miatt sok energia forrást igényelnek, és az ezek bomlás termékeinek az elszállítását. Ehhez kiterjedt érhálózatot építettnek ki a szervezettel. A műtétkor ezt sok helyen átvágják. Az erekbe az átvágáskor belekenik a daganat sejteket is, amik így még inkább elterjedhetnek.

A kémiai szereket pedig vagy az emésztő rendszeren, vagy a vérárammal juttatják el a daganatba, ami miatt ezek számos más szervbe is eljutva, azokat is károsítják. Mind a sugár- , mind a kémiai szerekkel történő kezelésnél, ha a daganatban sok sejt pusztul el, a fellépő un. tumor elhalási szindróma, nekrózis az elpusztult sejtekből kijutó méreg anyagok miatt, sokszor súlyos – gyakran végzetes – mérgezést okoz.

Dr Simonyi Endre