E!Sharp Live konferencia

A furcsa nevű rendezvény a hasonló elnevezésű lap rendezvénye volt Brüsszelben. Célja annak a tisztázása volt, hogy „mit tesz Európa Európáért?”

A rendezvényt a Lap alapító-főszerkesztője Paul Adamson nyitotta meg (2895. kép). Már itt megemlítem, hogy a rendezvény végén nyitották meg Peter Schrank politikai karikatúrista kiállítását, melynek képeiből minden témához egyet – egyet mellékelek (egy kép).

Az első plenáris előadást A „YouGov” közvélemény kutatás irányítója Marcus Roberts tartotta (2896 és 2897. kép), melyben jónéhány EU tagállam állampolgárait kérdezték meg a kormányzatukról. Magyarország nem szerepelt ebben a felmérésben. Ehhez a ketto kép a karikatúra.

Az EU szerepéről a jövőben beszélt Nick Clegg az Európai Parlament „Árnyékkormányának” a Nemzetközi Kereskedelmi Államtitkára (2898. kép). Foglalkozott azzal, hogy „több vagy kevesebb EU” legyen? Minél több mindenbe szóljon bele az EU, vagy minél kevesebbe? Minél több mindent irányítson, vagy minél kevesebbet? Egyes kormányok ezt, mások azt akarják. Ide a harom kép jön a karikatúrákból.

Ugyanerről beszélgetett John Peet a The Economist politikai szerkesztője az előző előadóval (2899. és negy kép)

A mozgás szabadság az EU alapjoga vagy korlátozni kell? Ez volt a témája Jonathan Portes  a London King’s College professzora, Sophie Magennis az ENSZ Európai Irodája Politika és Jog Egység vezetőjének, Giacomo Persi Paoli a RAND Europe kutatás vezetője és Stijn Hoorens a RAND Europe brüsszeli irodájának a vezetője részt vételével tartott beszélgetetésnek, melyet Alex Barker a Financial Times brüsszeli irodájának vezetője irányított (2900 és ot kép).

Az EU USA kapcsolatok változásával foglalkozott Steven Erlanger a The New York Times londoni irodájának a vezetője és  John E. Frank a Microsoft alelnöke közt lefolyt beszélgetés (2901 és hat kép).

A délutáni előadásokat egy beszélgetés kezdte Marghrete Vestager az EU Versenyjogi Biztosa és Paul Adamson közt (2902 és het kép).

Végül megemlítem még azt a beszélgetést, ami Emily O’Reilly Európai Ombudsman, Danuta Hübner az Európai Parlament egyik bizottságának a vezetője, Jennifer Rankin a The Guardian brüsszeli levelezője közt folyt.

Dr. Simonyi Endre