Szmogriadó: A kormány tegye ingyenessé az elővárosi közlekedést is!

A fővárosi önkormányzat pénteken megszüntette a szmogriadót, de ma reggelre ismét az egészségügyi határérték többszörösére emelkedett a szálló por koncentrációja Budapesten. A Párbeszéd szerint több autót kell kitiltani, már napokkal korábban és ingyenessé tenni az elővárosi közlekedést szmogiradó esetén.

A főpolgármester úgy tesz, mintha a szmog egy tőlünk független természeti jelenség volna. Pedig megelőzhető, az ártalmak csökkenthetők, de a Párbeszéd szerint már évek óta elmaradnak az érdemi intézkedések.

Az, hogy a múlt héti szmogriadó idején a kitiltott autósok ingyen használhatták a tömegközlekedést jó irány, de önmagában szánalmasan kevés. A Párbeszéd javaslata szerint a 0-4-es kategóriáknál jobb környezetvédelmi besorolású autók legalább felét is le kellene állítani ilyenkor és a közösségi közlekedést teljesen ingyenessé kell tenni erre az időre.

A Párbeszéd a kormánytól is választ vár: tervezik-e az elővárosi vonat- és buszközlekedést ingyenessé tenni a forgalmi engedéllyel utazóknak. Ez ugyanis szintén sokat segítene az agglomeráció és a főváros levegőjén, de választ várunk arra is, hogy miért húzódik hónapok óta a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére fordítható uniós támogatási pályázat kiírása. Ezzel nemcsak a levegőbe jutó szennyezés csökkenne radikálisan, hanem a családok fűtésszámlája is.

Nem várni kell a jó szelet, hanem megelőzni a szmogot!

Váradiné Naszályi Márta
a Párbeszéd elnökségi tagja, fővárosi szakszóvivő


“Megelőzni a szmogot” kétségtelenül a leghatékonyabb megoldás, aminek a gépkocsi forgalom korlátozása, és ezzel a légszennyezők egy részének a csökkentése hasznos. (Nem hat viszont a – nem Budapestre, hanem a szmogtól legjobban sujtott más részekre jellemző – háztartások okozta légszennyezésre.) Nem elég azonban! A “Low Carbon Earth Summit 2016 ( szabad fordításban: Alacsony Szén-dioxid kibocsátású Föld) nemzetközi konferencián Kínában tartott előadásomban ismertettem egy eljárást és eszközt, amivel a szmogot okozó légszennyezők kivonhatók a levegőből. Erre a lehetőségre felhívtam, mind Budapest Főpolgármesterének-, mind Miskolc, Salgótarján és Szeged Polgármestereinek a figyelmét. (Bár 8 napja küldtem el ezeket az elektronikus leveleket, válasz még egyiktől sem érkezett!) Nem szerepelt az előadásban, de ugyanazzal az anyaggal megtöltött “zsebbel” kiegészített arc maszk megvéd minden, a szmogban levő, káros anyagtól.

Dr. Simonyi Endre