Vészhelyzet

V. Naszályi Márta és Hegyesi Beáta egy blog bejegyzésben (LINK) foglalta össze az ország légszennyezettségi helyzetét, és annak a hatásait. A kép siralmas!

Nincs az ország egészére kiterjedő mérő hálózat, ezért pl. egész Pest Megyére mindössze 3 helyen levő állomás áll rendelkezésre. A Levegőt Munkacsoport mérései alapján Csobánkán (amelynek még a közelében sincs állomás) csaknem kétszer annyi az un. szállópor koncentrációja, mint a közismerten igen rossz helyzetű Pekingben.

Ugyancsak a Levegőt Munkacsoport vizsgálatai alapján ennek fő oka a lakossági tüzelés. A lakosok már minden éghetőt eltüzelnek. Ezt anyagi helyzetük miatt teszik. És ezzel akár mérgező anyagokat is juttatnak a levegőbe.

Ide egy idézet a blogból: „De mit is várhatunk attól a kormányzattól, amely szinte lenullázta a környezetvédelmet Magyarországon? Annak ellenére, hogy a tűdő daganatos betegségei vezető haláloknak számítanak, valamint egyre nő a krónikus felső légúti megbetegedések száma is, és mindezek kb. 10 évvel rövidítik meg az emberek várható élettartamát. Ezek a betegségek évi 2,6 millió munkaóra kiesést okoznak, de a kormányzat mégsem a prevencióra koncentrál!
Már 2014-ben az EU felszólította hazánkat, hogy biztosítson védelmet a szállópor okozta kiemelkedően magas szennyezettség ellen. Ennek ellenére Magyarország – idén ősz végén – nem szavazta meg Európai Unió levegőtisztasági jogszabályát.”

És még egy idézet: „Érdemes figyelni az Időkép szmogtérképét: látható, hogy Kelet-Magyarországon, sőt a fővárosi agglomeráció településeinek egy részén is az utóbbi hetekben állandósult az egészségügyi határértéket meghaladó légszennyezés. A kormány rezsiharca ugyanis éppen a vezetékes gázellátás nélküli településen élőket és a szegényeket hagyta magára: ezekben a házakban és lakásokban fűtenek rossz hatásfokú, sok szennyezőanyagot kibocsájtó berendezésekkel.”

És egy harmadik: „Az épületek energiahatékonysági felújítására kapott uniós támogatást kormányzati és önkormányzati épületekre használják el, a lakások és lakóházak korszerűsítésére már nem jut forrás. Idén 37 milliárd forint támogatás állt rendelkezésre a kormányzati épületekre, amiből akár 10-20 ezer lakás is korszerűsíthető lett volna. Hogy lássuk az arányokat: az Otthon Melege program, amit a lakásokra szántak, 1,8 milliárdos keret volt, de a Közép-Magyarországi Régióban nem igazán lehetett felhasználni. Önerőből a háztartások többsége képtelen a korszerűsítésre, ahogyan éppen a rászorulók nem fogják tudni igénybe venni a jövő évre meghirdetett, támogatott felújítási hiteleket, hiszen ehhez hitelképesnek kell lenni. Pedig ez jelentené a valódi rezsicsökkentést, hiszen a jól szigetelt, kis fűtés- és energiaigényű házak és lakások sokkal olcsóbban fenntarthatók. A modern, jó hatásfokú tüzelőberendezések pedig sokkal biztonságosabbak, a kibocsájtott füstgázok károsanyag-tartalma jóval kisebb. A kormányzat a környezetvédelmet nyugati luxushobbinak tartja, pedig éppen a környezetkímélő technológiák jelenthetnék az energiaszegénységből és az energiafüggésből való kitörés lehetőségét, ezekkel lehetne a vezetékes közművesítésből kimaradt, elszigetelt lakóhelyekre megfizethető energiaforrásokat vinni. Erre világszerte vannak példák. Magyarországon is működhetne a napelemes (fotovoltaikus) vagy szélenergiára alapozott helyi rendszer, és lehet kis fogyasztású (passzív) házat építeni helyben meglévő anyagokból.” 

A kormány többi intézkedésének a légszennyezettségi helyzet további romlását okozó hatását is ismertetik.

Nem foglalkoztak, ahogy mások sem igazán néhány másik légszennyező megemlítésével  és hatásával.

Egy nemzetközi konferenciára kiutaztam Kínába. Láttam, hogy sok kínai hord arc maszkot, ami többé – kevésbé megvédő őket a por szennyeződés ellen. Azt olvastam, hogy tavaly ebből több száz millió dolláros forgalom volt Kínában. Egyedül Shanghajban 80 millió.(És mennyi van Japánban!)

Ezeknek az a baja, hogy a gáz alakú szennyezések (mint a főleg a gépkocsik által kibocsátott nitrogén oxidok, és a Diesel autók, a lakossági tüzelés és az ipar által kibocsátott kén-dioxid) ellen semmit sem ér. Pedig a nitrogén oxidok egy sokszor halálos kimenetelű tüdő betegség, a kén-dioxid pedig krónikus torok és tüdő betegség okozói.

A Low Carbon Earth Summit 2016 Section 2.1 általunk tartott előadásában, ami a nagyvárosok levegőjéből ezeknek a légszennyezőknek az eltávolítására szolgáló megoldást ismertetett, szereplő anyag a maszkokban is jó ezek kiszűrésére.