Egyeztetés az állatkerti fejlesztésekről

A Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztési elképzeléseivel ismerkedett a Levegő Munkacsoport Szakértői Testülete. Az állatkerti szakemberek kilenc tematikus előadás keretében mutatták be a volt vidámparki területre tervezett fejlesztések részleteit, érintve a zöldfelületek és a fenntarthatóság kérdéskörét is.

Egyeztetést tartott a Levegő Munkacsoport Szakértői Testülete –dr. Bulkai Dénes alelnökkel– és a Fővárosi Állat- és Növénykert a volt vidámparki területen tervezett fejlesztésekről. Az egyeztetésen részt vett Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke is. A városligeti intézmény szakemberei tematikus előadások keretében mutatták be a fejlesztéseket, illetve az Állatkert fenntarthatósággal, természetvédelemmel és szemléletformálással kapcsolatos tevékenységét.

A program vázát azok a kérdések alkották, amelyeket a Levegő Munkacsoport Szakértői Testülete az Állatkert számára előzetesen megküldött. Ezek egyebek mellett a fák védelmét, a fejlesztésekkel kapcsolatos energetikai kérdéseket, valamint a fenntarthatóság kérdéskörét is érintették. Az állatkerti szakemberek úgy állították össze az előadásokat, hogy minden felvetett kérdéskör összefüggéseit bemutassák, s minden kérdésre választ adjanak.

Összesen kilenc előadásra került sor, amelyekben foglalkoztak az egykori Vidámparktól örökölt terület átvételkori állapotával, a választott fejlesztési irány szakmai indokaival, a fenntarthatóságnak a tervezés során érvényesített szempontjaival, a Meseparkkal kapcsolatos tervekkel, az egykori vurstli és az Angolpark történelmi hagyatékának megőrzésével, a zöldfelületek kérdésével, valamint az Állatkert fenntarthatósági stratégiájával, az intézmény természetvédelmi tevékenységével, illetve a kertben zajló, a környezettudatos szemlélet formálásával kapcsolatos munkával is.