EU PVSEC 1

A legnagyobb napelemekkel foglalkozó európai rendezvény idén Münchenben került sorra. Ez immár a 32. volt.

N. Taylor a technikai program elnöke nyitotta meg a rendezvényt (taylor kép).

A kiemelt előadások sorát M. A. Green az ausztrál UNSW egyetemről tartotta, amelyben beszámolt egy kiemelkedően magas (37%) hatásfokú un. minimodul létrehozásáról (green képek). Ez az eredmény egy több mint 40 % hatásfokú hatásfok növelő almodulnak volt köszönhető.

Vörösházi Eszter a Leuveni Egyetemről, a modulok hátsó kontaktusaival kapcsolatosan elért eredményeiket ismertette. Ezeknek a számos, jelentős problémát okozó részeknek a probléma mentesítésére szolgáló megoldásokat ismertetett (voroshazi képek).

A kiemelt előadások sorát H. Lehman, a Német Környezetvédelmi Ügynökségtől zárta be. Előadásában a „Párizsi Egyezmény” után teendő első lépéseket, és azok németországi megvalósulását tárgyalta (lehman képek).

Különböző nemzetközi szervezetek üzeneteit tolmácsoló előadások következtek. Ezek közül az Osman Benchikh, az UNESCO Megújuló Programja vezetőjének az előadását emelem ki, melyben – többek közt – beszélt arról a rendkívül kedvezőtlen helyzetről, hogy a Afrika Szaharától délre eső területein a lakosság 69 (!!) %-a nem fér hozzá elektromos energiához (benchikh képek).

Egy panel zárta le a délelőtti részt, melyen – többek közt – Giovanni De Santi az EB JRC szervezete Energia és Szállítás Intézetének az igazgatója beszélt a területével kapcsolatos nehézségekről (desanti kép).

Dr. Simonyi Endre