A Mumio gyógyanyaga és használata (szakirodalmi összefoglaló)

A mumio régota használt gyogyhatásu balzsam. A népi hiedelem szerint a hegyek vére. Az ember számára nehezen hozzáférhető sziklákban, barlangokban gyüjtik legtöbbször a repedésekből, a mennyezetről csöpög le és onnan gyüjtik őssze a lecsepegett anyagot. A tisztitott mumio sötétbarna, ragacsos, kézmelegtől lágyulo, sajátságos illatu, vizben oldodo keserü anyag.

A mumio tartalmaz: mintegy 40 féle kémiai elemet, különféle ásványi és szerves savat, aminosavak sorozatát, vitaminokat, illoolajokat, méhpempőszerü anyagokat. Ezek mindegyike hat az emberi szervezetben lejátszodo folyamatokra, mint gyulladásgátlo, mint szövetregenerálo, mint általános erősitő, mint antitoxin. Helyreállitja az idegi kapcsolatokat, a központi idegrendszer funkcioit, részt vesz a sejtek DNS-termelésében (és ezzel segiti a sejtosztodást).

A mumio gyogyitolag hat sokféle megbetegedésnél, kedvező hatásu a szervezet normális életfolyamatainál. Különleges hatását annak köszönheti, hogy addig, amig egy mesterségesen előállitott készitménybe legfeljebb néhány hatoanyag vihető be, és ezeknek a szervezeten belüli együttmaradása, együttoldodása általában nem megoldhato, a mumioban már eddig is tőbb, mint 50 hatoanyagot találtak, ezek együttoldodnak. A legfontosabb külőnbség, hogy addig, amig minden mesterséges készitménynek lényeges mellékhatása van, a mumionak -megfelelő adagolás esetén- nincs káros mellékhatása, sőt csökkenti a fáradtságérzetet, a szervezetet erősiti, regenerálja.

A mumiot kezdetben a népi gyogyászatban használták, de az un. hivatalos orvoslás is olyan hamar felfedezte, hogy pl. már Hippokratesz is javallotta. A volt Szovjetunion belül a kutatásban és a klinikai gyakorlatban pl. a dusanbei-{ leningrádi-{ moszkvai-{ taskenti intézmények használják.

A mumio ősszetételére vonatkozo adatok az Üzbég Orvostovábbkéző Egyetem Farmakologiai Intézetétől (az adatok egy tipikus belső-ázsiai tipusu mumiora vonatkoznak): Sürüség-2.13, lágyuláspont-80 C, kémhatása-semleges, oldhatosága-vizben jol, alkoholban rosszul, éterben és kloroformban alig, tartalmaz olyan elemeket, mint pl. Na, K, Ca, Mg, Cu, Co, Cd, Mo, Zn, Mn, Pb, Al, Fe, Cr, Bi, Sn, Si, Ni, Ti, N, V, Hg, P, Sr, Ga, Ba, S, Be, Se, C, H, O, tartalmaz különféle szerves savat (pl. hipursav), szteroidokat, polifenolszármazékokat, aminosavakat (pl. aszparaginsavat, lizint, szerint, alanint, treonint), vitaminokat (pl. P, B1, B6, B12), lipideket (pl. foszfolipidek, gangliozidok, szteroidok{), pirinszármazékok.

Toxicitásvizsgálat: Az ugyanitt elvégzett vizsgálatok szerint a LD-4970 mg/kg.

Terratogenitás: Ugyanott az Onkologiai Intézet által végzett vizsgálatok szerint semmiféle káros elváltozást nem találtak fehér patkányok kezelésénél.

Rákkeltő hatás: Az ugyanitt etetéssel és külsőleges kezeléssel végzett vizsgálatok eredményei teljesen negativ eredménnyel zárultak.

Allergologiai vizsgálat: A Patologiai Intézet által tengeri malacokon végzett vizsgálatok nem mutattak allergiás reakciot.

Általában egy kura időtartama 4 hét, melyet 10 nap szünet követ. Ezt esetleg évente 4-6 alkalommal megismétlik.

Külsőleg is használják mézben, alkoholban oldva, vagy marhafaggyuban elkeverve.

Az adagolás gyermekeknek: 3 honap – 1 év 0.01 – 0.02 g, 1 – 9 év 0.02 – 0.05 g, 9 – 14 év 0.05 – 0.1 g naponta. A kura időtartama és a beadás modja ugyanolyan, mint a felnőtteknél.

RECEPTEK

(Csak az általánostol eltérő adagolástú kurát ismertetjük.)

dr Simonyi Endre{ 1125 Trencsényi u. 19{ tel.: 1556245