Ha a cím Greater Noida volna!

Ez a cím valószínűleg senkit sem késztet arra, hogy ezt a cikket elolvassa. Ahogy mondani szokás bizonyára nagyon nagyon kevés magyar tudja, hogy azt, ami a címben van „eszik avagy isszák”!

Sem ezt, sem azt!

Greater Noida egy Delhi (mivel ezt sem mindenki tudja, India fővárosa) központjától kb olyan messze levő – ott kis, nálunk nagy – város, mint Budapesttől Székesfehérvár.

És, miért írok róla? Mert most ott vagyok, és szeretném kissé bemutatni India egy kis részét a magyar olvasóknak.

A szállodám (Savoy Suites, Greater Noida) egy közepes nagyságú szállodalánc tagja, ami a nevének (Suite – lakosztály) lakosztályokban helyezi el a vendégeit.

Lakosztályt olvasva, a legtöbben valamilyen szörnyen drága helyre gondolnak. Hát tévednek! Annyiba kerül, mint nálunk egy közepes szállodai szoba egy átlagos vidéki városban. (Forintra átszámítva a helyi adóval, reggelivel együtt kb. 28,000 Ft.)

És milyen egy ilyen lakosztály?

Nézzék meg a képeket!

Nemcsak nappali, háló, előszoba (és persze fürdőszoba, benne WC) tartozik hozzá, hanem teakonyha is. És benne sütéshez, főzéshez vízforraláshoz edények, evő és egyéb eszközök, elektromos kerámia főzőlap, mikrohullámú sütő, fagyasztós hűtőszekrény, bőr karosszékek, heverő, üvegasztalok, székek. Tea, kávé, tejpor, cukor, édesítőszer.(GEDC 6532 – GEDC6547, GEDC6558 – GEDC6561. kép)

Az élet itt csak napfelkeltét követően indul (indulanap, indulanap2 kép). Dél felé viszont már „telt ház” van (elenkelet – elenkelet3. kép)

Az élethez hozzátartoznak a szent tehenek (csendelettehenekkel es emberekkel, csendelettehenekkel es emberekkel2, csendelettehenekkel es szemettel. kép). Ezeket kikerülik, ha útba esnek, és a tehenek is békésen elballagnak az emberek előtt. Általában nyugodtan ballagnak hosszában a rendkívül forgalmas főutakon is, bár láttam egyet, aki körülnézett, megvárta míg nem jön egy jármű sem, és azután ment keresztül az úton.

Jármű! A tuk-tuk nevű háromkerekűek is láthatók az elenkelet képeken. Ezekből rengeteg van, és – ahogy egy 2 évvel ezelőtti cikkemben már egy képpel bemutattam – akár „fürtökben is lóghatnak” rajta utasok.

Szemét az viszont mindenfelé bőven van. Nemcsak az utak mentén (mint a már említett csendelettehenekkel es szemettel kép), hanem a folyókban is (szemetfolyo kép).

Az emberek – legalábbis, akikkel találkoztam – nagyon barátságosak, segítőkészek.

Simonyi Endre