Falling Walls I.

A nagyrendezvény a szokásos megnyitó beszédekkel kezdődött. Először Sebastian Turner a Falling Walls Alapítványtól beszélt az idáig vezető útról (GEDC 6398. kép). Ezután Johanna Wanka a Német Szövetségi Köztársaság Oktatási és Kutatási Minisztere méltatta a Rendezvény kiemelkedő fontosságú szerepét (GEDC 6399. kép).

Ezt követően Diana Griffin az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának az elnöke, az első rész házigazdája bemutatta az ebben résztvevőket (GEDC.6400. kép)

Anton Zeilinger a Bécsi Egyetem professzora az illúziók falának áttörésével kezdte (GEDC6401 – GEDC6411. kép). Az illúziók közé tartozik az is, hogy, ha elsőre nem találjuk el egy feldobott kockánál, mire esik, akkor a következő dobásnál nőni fog a találati esélyünk, és az öt sikertelen után a hatodiknál már biztosra mehetünk .

A második előadó Suchitra Sebastian a Cambridgei Egyetem professzora az energia veszteség falának áttöréséről beszélt (GEDC 6412 – GEDC 6427. kép). Az egyik képen megmutatta, hogy a Földön hol a legkedvezőbb a nap besugárzás és a szél az energia felhasználás szempontjából. Szerinte ezeken a helyeken lenne célszerű elektromos áramot termelni, és onnan vezetéken eljuttatni a többi helyre. A szállítás viszont a jelenlegi módszerekkel még jelentős energia vesztességgel jár. Ezen a problémán segítenek az un. szupravezetők, mert azok veszteség nélkül képesek az energia továbbításra. Amint ezek előállítása ésszerű költséggel megoldható lesz, jöhetnek!

A délelőtti utolsónak ismertetett előadást Mariana Mazzucato a Sussexi Egyetem professzora tartotta az innováció helyzetéről (GEDC 6428 – GEDC 6449. kép). Az egyes országok, különböző szempontból történt csoportosítását mutató ábrákon Magyarország is szerepelt. Nem túlságosan előkelő helyen! Még a szomszédainkkal összehasonlítva sem!

 

Simonyi Endre