Falling Walls Lab I.

Idén több mint 800 jelentkezőből választották ki az itt bemutatkozási lehetőséget kapott száz fiatal tehetséget.

Dr Martin Sonnenschein 6384 a Falling Walls rendezvényeket létrehozó és fenntartó  A.T. Kearney igazgatója, a zsűri alelnöke ismertette az előadások menetét (GEDC6384. kép). Ez meglehetősen szigorú feltételek betartását jelentette. Az előadásra és a legfeljebb 3 kérdésre adandó válaszokra összesen 3 percet kaptak az előadók. Ennek a betartását, ha szelíd eszközökkel is, de keményen betartatták.

Elsőnek a két magyar közül Dr Gutai Mátyás (Magyarország) a „folyékony ház” találmányával (GEDC6385 – GEDC6386 kép). Róla – és találmányáról – majd egy külön cikkben fogunk írni. A másik nem tartotta meg előadását. Pedig ez lett volna az első olyan év, amelyen nem egy, hanem 2 magyar szerepelhetett volna. (Egyébként idén az EU újabb tagjai közül mindössze egy-egy bolgár és horvát előadó volt, így a két magyar előadás még nagyobb siker lett volna.)

A zsűri tagjai balról jobbra : Prof. Dr Carl-Henrik Heldin elnök, a Nobel-díj Bizottság elnöke, a már említett Dr Martin Sonnenschein, Prof. Dr Jürgen Mlynek a Falling Walls Alap elnöke és Dr Claus Jessen a fő szponzor Festo cég elnökségi tagja (GEDC6387 kép). Az, hogy ugyanaz volt az elnöke a zsűrinek, mint a Nobel-díj bizottságnak is mutatja a rendezvény fontosságát.

Még két, hozzám közelálló témát említek meg.

Ridha Azaiz (Németország) a napelem táblákat drónnal tisztító eljárás kidolgozója (GEDC6388 – GEDC6391 kép) volt az egyik.

Dr Yuehui Li (Kina) a szén-dioxidot, mint kémiai nyersanyagot hasznosító egyik eljárás kidolgozója (GEDC6392 – GEDC6396) a másik.

Dr Simonyi Endre.