EUPVSEC II.

A második nap a kiemelt témájú “Energia rendszer integrálás” szekció ülésén vettem részt.

A szekció nyitő előadását a levezető elnök W.C. Sinke, az ECN Solar Energy és az European Technology Platform szervezetek elnöke tartotta (49 – 53. kép). Előadásában összefoglalta a napelemes megoldásának az elektromos hálózatokba történő integrálásának lehetőségeit, és a jelenlegi helyzetet.

A hollandiai helyzetett ismertette J. Lemmens a KEMA szervezettől (54 – 61. kép).

A konferenciával egyidejüleg egy aránylag nagy kiállítást is rendeztek.

Kiállított az Európai Bizottság szakszerve, az Európai Napelemgyártók Szövetsége, a Nemzetközi Energia Ügynökség, de még a Afrikai Megújuló Energia Szervezet is, és természetesen a gyártók. Összesen 130 kiállítási stand volt.

És, ami számomra örömteli meglepetést okozott az a magyar stand volt. Más nemzetközi rendezvényen is találkoztam már magyar kiállítókkal, de azok kis, eldugott helyen levő standokkal jelentek csak meg. A budapesti Semilab standja más volt (62. kép). Közepes méretén és jó helyén túl ez a napelem területen teljeskörű mérést igérő cég a világszínvonalat jelentette, ahogy az kitűnt (63. kép).

Szeretném, ha ez nem az “egy fecske nem csinál nyarat” történet lenne, és mind ez a cég, mind jónéhány arra érdemes más hazai cég, kutató intézet, és – a nekem leginkább fontos – magán kutató és feltaláló, lenne jelen az ilyen súlyú rendezvényeken.

Simonyi Endre