Nem “oldja meg egy milliárd ember problémáját”

T. Szerkesztőség! Önök megjelentettek egy cikket. http://mivoltma.444.hu/2014/08/21/egy-masodeves-mernokhallgato-egymilliard-ember-problemajat-oldotta-meg-mert-epp-volt-egy-kis-szabadideje/. A cím is, és a tartalom is megfelel a hoax kategóriának. Ez a “módszer” ugyanis nem old meg semmiféle problémát, kivéve azt, hogy olvasottabbá teszi a Buffalo University honlapját. Hogy miért?

Olvassák el a http://www.rendezvenyradio.hu helyen megjelenő válasz cikkemet. Addig is olvashatnának valamennyit a lencsékről és a fénytörés törvényéről valamilyen középiskoláknak készült fizika tankönyvben.
Ezt a levelemet is megjelentetem ugyanott.

Üdvözlettel
Dr Simonyi Endre


Nem “oldja meg egy milliárd ember problémáját”

Először is mit állít az eredeti cikk?

Egy keretre feszített műanyagfóliára vizet öntve, és azt a napon tartva mintegy 8 l vizet lehet 1 óra alatt kb. 65 – 75 Co hőmérsékletűre melegíteni, mivel a víz lencseként viselkedve, összegyűjti a fénysugarakat, és azok felmelegítik a vízet. A keret alakjáról, valamint arról, hogy a fólia mennyire feszesen van felfeszítve, valamint arról, hogy milyen méretű a fólia, nincs szó.

Most nézzük meg mit mond a Snellius – Descartes törvény?

A levegőből a vízbe érkező fénysugár irányát változtatva halad tovább a vízben. A fénytörési törvény értelmében úgy, hogy az un. beesési merőlegeshez (a beesési merőleges a víz felületére merőleges irány) képesti szög csökken. (Ez alól kivétel, ha a víz felületére az un. határszögnél nagyobb szögben érkezik, mert ekkor be sem jut a vízbe, hanem – bár az irányát megváltoztatja, de – a levegőben halad tovább.)

Ezen a jelenségen alapulnak a lencsék. Amennyiben olyan az alakjuk, hogy a megtörő fénysugarak egymás felé közelednek, akkor ott, ahol haladnak, nagyobb lesz a fénysugarak mennyisége. Megfelelően készített lencsékkel ez nagy mértékű is lehet.

Milyen alakú lencse nem képes ill. képes erre?

Nem képes, amelyiknél a fénysugarak egyformán törnek meg, mert akkor a párhuzamosan érkező sugarak párhuzamosan – vagyis egymáshoz nem közeledve – haladnak tovább. Ez történik, ha a lencsének az az oldala, ahova érkeznek a sugarak, sík. Ehhez ugyanis minden pontján ugyanolyan szögben érkeznek a sugarak.

A nyugvó víz egy edényben vízszintes felülettel rendelkezik. (A felületi feszültség miatt ugyan a kerettel érintkező nagyon kis részére ez nem igaz, de az olyan kevés, hogy azzal nem kell törődnünk!) A víz tehát a keretekkel és a fóliával határolt “edényben” nem fogja összegyűjteni a sugarakat. E miatt pedig nem is fogja a vizet felmelegíteni!

Más a helyzet, ha nem egy edényben, hanem szabadon van kellően kevés víz!

Ekkor ugyanis a víz cseppekké áll össze, amik – bizonyos körülmények közt – gömb alakúak. A gömb felületére érkező sugarak már – irányuktól függően – különböző mértékben törnek meg, így össze is gyűjtheti ez a lencse már a sugarakat. (Ezen alapul az a kísérlet, amikor egy vízcseppet és egy hozzá képest megfelelő helyre tett szalmaszálat tűző napra helyezve, az összegyűlő sugaraktól a szalmaszál lángra lobban.)

Ahogy írtam ez csak vízcseppeknél történik így. Tehát, ha a fólián levő vízzel össze akarjuk gyűjteni a sugarakat, akkor a fólián vízcseppeket kell létrehoznunk.

Ez csak akkor megy, ha a víz kis mennyiségű, vigyáznunk kell arra, hogy a vízcseppek ne érjenek össze, mert akkor összekapcsolódva csepp helyett, kisebb nagyobb, de minden esetben lapos pocsolyácskák lesznek, amik kevésbé vagy egyáltalán nem gyűjtik össze a sugarakat.

Ez már egy alígha megoldható feladat, de ezzel még nincs vége!

A megadott vízmennyiség és hőmérséklet esetén kb. 1800 kW teljesítményre lenne szükség, ha ezt 1 s alatt akarnánk elérni. Mivel 1 óra volt megadva, ez 500 W érték. Ennyit az USA nyarának közepén kb. 0.5 m2 kap. Feltételezve – de ez egyáltalán nincs így -, hogy ez a teljes mennyiség a víz melegítésére fordítódik és a melegítendő víz 1 cm vastag réteg, akkor a 8 l az 0.8 m2 felületet igényel. Ez, ha – teljesen kitöltené a víz a keretek által határolt területet, de ahogy írtuk ennek csak a töredéke lehet – egy kb 90X90 cm méretű keretre lehetne igaz. A csak cseppek miatti valóságos helyzetet figyelembe véve pedig ennek a sokszorosa lenne szükséges, nem egy akkora, mint a fényképen.

Ezzel azonban még mindig nem végeztünk!

Nem volt szó arról a cikkben, hogy hol helyezkedik el a melegítendő víz! Az nem lehet a keretben levő, mert – ha a víz saját magát melegítené, akkor a szalmaszálas kísérlet nem működne – a cseppek magukon kívűlre gyűjtik össze a fénysugarakat. Méghozzá, – mivel előre nem tudjuk, hol és mekkorák lesznek a cseppek – nem tudjuk hol és milyen mértékben fognak melegíteni.

Összegezve: Igaz a cím, ez a “módszer” nem “oldja meg egy milliárd ember problémáját”!

Dr Simonyi Endre


Nem “oldja meg az  emberiség nagy problémáját”

Endre Simonyi < endresimonyi@gmail.com >  23:28 (2 órája)

címzett: Marcene

Dear Marcene,
First you can read  at http://www.europeanscience.net my CV. After, read the Snellius – Descartes law and you get answer.
Best
Dr Endre Simonyi

2014-08-22 13:43 GMT-07:00 Robinson, Marcene < marcener@buffalo.edu >:
Hi Endre,

Will this work?

Marcene