Sajtótájékoztató a HEBC 2014. évi jelentéséről

Az Európai Ipari Kerekasztal hazai tanácsa a Magyar Európai Üzleti Tanács bemutatta ezévi jelentését. Ezt teszi immáron 16 éve!

Az éves jelentésekben azt ismertetik, hogy a Tanács – most 15 tagja – egyeztetve, hogyan látja az ország helyzetét, és milyen változtatásokat javasolnak.
A Tanács tagjai számos itt is tevékenykedő multinacionális vállalat itteni vezetői.
A tájékoztatót az idei elnök Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója nyitotta meg (jakab1 kép).

Ezután Szíjjártó Péter ismertette a Kormány álláspontját a Jelentés által tárgyalt kérdésekről (szijjarto kép). Kár, hogy ezután azonnal elment, így a sajtó tőle nem tudott kérdezni.

Ez után az egyes témákból a legfontosabbnak tartottakat ismertették.
Az első téma a “Fenntartható és inkluzív fejlődés” volt, amit Szabó Tamás (SKF Magyarország) és Joris Huijsmans (HEINEKEN Hungária Sörgyárak) ismertetett (szabo és huijsmans kép).

Kiemelkedő fontosságúnak tartották az “Országstratégia” kidolgozását. Erről Kerekes László (a HEBC korábbi elnöke), Csiba Péter (GDF Suez Energiai Holding) és Faragó Andor (BT Global Services) beszélt (kerekes, csiba és farago kép).

A jövőt meghatározónak vélik az “Oktatás” minőségét, amely témát Tanja Vainio (ABB Kft) és Mészáros Zoltán (Philips Hungary) tárgyalt.
Az “Innováció” téma fontosságát az is mutatja, hogy azt az elnök ismertette Ablonczy Balázs (SAP Hungary) társaságában (jakab2 és ablonczy kép).

Bemutatásra került még a “Foglalkozáspolitika” Michael Nixon (Nestlé Hungária),és Erényi Balázs (Shell Hungary) által (nixon és erenyi kép), valamint a “Pénzügyi szempontok” Pécsi-Szabó Miklós (szintén korábbi elnök) és Müller A. Zsolt (tiszteletbeli tag) által (pecsiszabo és muller kép), a “Korrupció elleni harc” Rikard Jonsson (szintén tiszteletbeli tag, jonsson kép), végül a “Fenntarthatóság” Szűcs Gergely (AkzoNobel Coating) és Wilfried Gepp (OMV Hungária) által előadva (szucs és gepp kép).

Az elhangzottakról hangfelvételt is készítettem (hebchang).

Simonyi Endre