PhotoVoltaic Technology Platform

A napelemekkel kapcsolatos mindenféle témával foglalkozó brüszeli rendezvényt Wim Silke az EU PV Technology Platform elnöke nyitotta meg (GEDC 6007 kép).

A Bonifacio Garcia Porras (DG Enterprise and Industry, Innovációs Növekedési Politika egységének a vezetője) által megtartott plenáris előadás (GEDC 6008 – GEDC 6019. kép) az európai napelem-ipar versenyképességének problémáit tárgyalta. Leszögezte, hogy az olyan területeken, amikben a munkaerő olcsósága meghatározó jelentőségű, nem lehet versenyképes. A kinaiak sokkal olcsóbbak. Viszont, ahol a minőség a fontos, ott igen. A kutatásban, fejlesztésben kell az élen lenni.

Az első szekció előadást Eucke Weber (Fraunhofer-ISE, Németország) tartotta (GEDC 6020 – 6034. kép). Témája a GW nagyságrendű energia termelő napelem telepekhez szükségesek európai gyártása volt. Megállapította, hogyha az igények ekkorák lesznek (vagyis, ha egy-egy napelem telep mérete kissé nagyobb lesz egy átlagos atomerőműnél) Európa képes lesz ezt kielégíteni. Legalábbis műszakilag! Ahhoz, hogy erre pénzügyileg is képes legyen, meg kell változtatni a politikai hozzáállást, vagyis az egyre inkább érzékelhető elzárkózás helyett, támogatás kell.

Nem csak a fejlett nyugati országokban vannak jelentős eredmények. Ezt igazolta Vidmantas Janulevicius (UAB BOD Group, Litvánia) előadása (GEDC 6035 – GEDC 6039. kép). Cége egy 70 MW/év kapacitású gyártást valósított meg Vilniuszban. Ez eddig még nem lenne “nagy csoda”, hiszen napelemet sokfelé gyártanak. Ráadásul a kinaiak – ahogy erről már volt szó – olcsóbban, mint az európaiak. Viszont nem olcsóbban, mint a litvánok! Ezt azzal érték el, hogy geotermikus energia felhasználási rendszerre alapozták az energia ellátó rendszerüket! Így alátámasztották a Porras által tett megállapítást…és egyúttal példát mutattak nekünk magyaroknak azzal, hogy a “többet ésszel, mint erővel” (erő helyett pénzt helyettesítve) elvet alkalmazva versenyképes lehet egy gyengébb is!

Simonyi Endre