EU BC and E 2014 rendezvény

A “Tudományos Megnyító és Díjátadó” résszel megnyílt Hamburgban az Európai Biomassza Konferencia és Kiállítás.

A bevezetőt David Baxter az Európai Bizottság képviseletében tartotta (nyito kép). Elmondta, hogy ennek a rendezvénynek már több, mint 30 éves múltja van, és ez a 22. Konferencia. Hangsúlyozta, hogy a biomassza hasznosításának az alacsony-szénfelhasználású gazdaságban döntő szerepe van. Mivel Baxter úr volt a Konferencia technikai programbizottságának az elnöke, ezért az előadások kiválasztásának, értékelésének szempontjairól is beszélt.

Az első alőadást Dario Giordano, a BioChemtex (Olaszország) cég főmérnöke tartotta (elso kép). Előadása a Crescentinóban megvalósított bioüzemanyag tisztító üzem működéséről szólt.

Asa Burman a Göteborg Energi (Svédország) projekt igazgatója (masodik kép) a svédországi erdők fáinak biogázzá feldolgozására létrehozott biomassza gázosítási projekt eredményeit ismertette.

Thomas Krause a Viessmann (Németország) főmérnöke (harmadik kép) cége egy igen érdekes kisérletéről számolt be. Ebben egy falú teljes energia ellátását saját maga által előállított energiával oldották meg. A “Bio Energy Village Concept” beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és világszerte el akarják terjeszteni.

Az utolsó előadó Jan Grunfmann a Vattenfall Europe New Energy (Németország) főnöke (negyedik kép) volt. Előadásában kiemelte, hogy a biomassza erőművük nagyon gyorsan indítható és állítható le, ami az egyébb megújuló energia felhasználás szempontjából alapvető fontosságú. (Amikor ugyanis lemegy a nap, leáll a szél, de pont ekkor lenne szükség sok energiára, az alkalmazott módszer az, hogy elindítanak tartalék erőműveket. A fosszilis tüzelőanyagot használó erőművek azonban nem képesek a gyors indulásra.)

Az előadások után adták át Yuan Zhenhong professzornak a Guangzhou Energia Átalakító Intézet Biomassza Kutatójának és a  Biokémiai Átalakító Laboratóriumának az igazgatója (dijatado kép) számára a Linneborn Dijat. A Professzor a kinai biomassza kutatás megalapítója, igen sok ezzel kapcsolatos kutatási eredmény elérője és publikáció írója.

Simonyi Endre