3D nyomtatás az Óbudai Egyetemen

Felkerestem az Óbudai Egyetemen működő egyik kutatócsoportot, ahol a csoport vezetője Horváth Csongor mutatta be a tevékenységüket. Ennek a hang és képanyaga a cikk további része.

hang3 felvételen először a csoportról beszélt, általános áttekintést adva. Kérdésemre szó volt a kutatási tevékenységükről, melyből én különösen érdekesnek tartom az élő szövetek nyomtatással történő előállításának témáját. Az általuk használt eszköz rendszer egy része látható a fejlesztorendszer1 és fejlesztorendszer2 képeken.

hang4 felvételen a munka indulásával kapcsolatban elmondta, hogy a munkájukhoz szükséges szoftvereket részben maguk fejlesztették, mert a piacról beszerezhetők nem voltak megfelelők. Az előző bekezdésben említett érdekes alkalmazáshoz az “anyag”, amiből szervek hiányzó részeit akarják pótolni igencsak nem az iparban használt anyagok egyike. Ezek ugyanis élő sejtek lesznek. Elhangzott, hogy egyre szélesedő együttműködésben dolgoznak. Nemcsak az Egyetemen belül, hanem mind bel, mind külföldi partnerekkel együtt.

hang5 arról szól, hogy a kutatáson túl szolgáltatnak is. Ehhez vagy már létező modellt használnak, de akár magát a modellt is elkészítik. Ismertette, hogy a szolgáltatást igénybe vevőnek miért jó, ha egy ilyen rendszert használ. Megemlített néhány érdekes példát is.

A látogatás végén bemutatta, hogyan történik a modellezés. Ezt megtekinthetik a modellezorendszer, modellezes és a modellezokepernyo képeken. Az utóbbin lehet követni a modellezés folyamatát.

Simonyi Endre