Bárányfesztivál a Mezőgazdasági Múzeumban

A Húsvét egyik legismertebb állata a bárány. Ennek a népszerűsítésére idén először rendeznek Bárányfesztivált ezen a hétvégén.

A beharangozó sajtótájékoztatón olyan szokatlan élelmiszerekkel találkozhattak az újságírók, mint a báránykolbász és báránysonka (1kep), amikről, ha nem közlik, mik ezek, sem az ízük, sem a küllemük alapján nem lehetett volna megkülönböztetni ezeket egy ismert fajtától.

Mivel a rendezvény nemcsak az evésről-ivásról szól megjelent a gyermekműsorokkal a Holdvilág Kamaraszinház is (2kep).

Az élelmiszerek sem korlátozódtak a bárányból (vagy kissé tágabban véve a birkából) készültekre. Így a sajtok közt is voltak kecske sajtok is. Számomra azonban a Re-Ma Bio Kft „1000 napos” elnevezésű terméke volt, amiből a legtöbbet vettem (3kep), és nem csalódtam.

Az ételek pedig nem korlátozódtak a hazaiakra. A Hanoi étterem a vietnami konyhát mutatta be (4kep és hanoi hangfelvétel). A látottakat (5kep) és hallottakat náluk végig is kóstoltuk. És, nem udvariassági szólam volt, amikor az interjú végén megígértem, hogy mielőbb felkeressük a vendéglőt.

Az édességek közül itt mi a Mandula cukrászatot „teszteltük”. A „tojáslikőrös” deszert, de különösen a „trűffel” deszert volt az, amire azt lehet megállapítani, hogy igen  jó árfekvésű volt.

Azonban nem csak olyanok jelentek meg, akik a Fesztivál jó hírét keltették. Voltak itt csalók is! Így pl. a „bárány és csirke kertész pecsenye” 2 apró darab bárány húst tartalmazott a csirke sokaságban, és…nem pecsenyelét, hanem szójaszószt!

A gyerekek simogathattak bárányokat, kecskegidákat, lovagolhattak pónikon. A felnőttek hallgathattak énekeseket, cimbalom zenét (némileg meglepő választékkal, pl. a Paul Anka által énekelt „You are my destiny!” c. szám feldolgozását), és megnézhették a táncoló és trombitán „játszó” bábot (6kep).

Összességében a véleményem az, hogy „csak így tovább”!

Simonyi Endre