Jávor Benedek, Lázár János részére írt nyílt levele

A két nap eltelt, de választ nem kaptunk. Dr Simonyi Endre szerkesztő.


Feladó: Endre Simonyi < endresimonyi@gmail.com >
Dátum: 2014. április 2. 9:58
Tárgy: Fwd: [PM-medialista] Jávor Benedek nyílt levele Lázár János részére
Címzett: titkarsag@me.gov.hu

T. Lázár János Államtitkár Úr!
Nem szoktam egy vitában megjelentetni úgy valamelyik fél állításait, hogy ne tenném lehetővé a másik félnek a válaszadást. Ezt most sem teszem másként.
Mivel ennek a vitának a választásig van jelentősége, ezért kénytelen vagyok arról tájékoztatni, hogy válaszára 2 napot tudok csak várni.
Üdvözlettel
Dr Simonyi Endre
———- Továbbított levél ———-
Feladó: PM Sajtó < sajto@parbeszedmagyarorszagert.hu >
Dátum: 2014. április 2. 4:01
Tárgy: [PM-medialista] Jávor Benedek nyílt levele Lázár János részére
Címzett:

Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Kolléga!

Alább és mellékelve küldjük Önöknek Jávor Benedek, Lázár János részére írt nyílt levelét, szíves felhasználásra.

Köszönettel,
PM Sajtó

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető államtitkár részére

Budapest

Tisztelt Államtitkár Úr!

Ön a kettőnk februári atomvitáján nyilvánosan ígérete tett rá, hogy a kormány a parlament elé terjeszti a 3000 milliárdos paksi orosz devizahitelről szóló megállapodást, és a végső szót az Országgyűlés mondhatja ki. Ez az állítása éppúgy hazugságnak bizonyult, mint gyakorlatilag minden, amit a paksi bővítés ügyében az Ön száját elhagyta.

Korábban Önök nemzetközi tendert ígértek a bővítési beruházással kapcsolatban, majd a fenntartható fejlődési bizottság részletes tájékoztatását a beruházás gazdaságossági és környezeti háttértanulmányairól – egyikből sem lett semmi, és most a hitelszerződést is titokban, a magyar közvélemény és az országgyűlés tudta nélkül írták alá (ugyanúgy, mint az Orbán-Putyin atompaktumot), a parlamenti választás előtt öt nappal. Ilyet civilizált kormány egy civilizált országban nem tesz.

A hitelszerződés ügyében a kormány ahány tagja megszólal, annyifélét állít, már maguk sem tudják, hogy saját hazugsággyáruk melyik termékét dobják éppen piacra. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter március 11-én benyújtott írásbeli kérdésemre adott válaszában[1] egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a „finanszírozási kérdéseket tartalmazó államközi szerződés megvitatására és a végső döntéshozatalra a Magyar Országgyűlésben nyílik majd alkalom.” Eszerint a hitelszerződés csak a magyar parlament jóváhagyó döntését követően léphet hatályba. Az orosz sajtóban a szerződés aláírásáról megjelent híreket követően Ön is megszólalt – mindenképpen dicséretes, hogy ön is követi Vedomosztyi hírlap cikkeit, és így képes reagálni rájuk, de még örvendetesebb lenne, ha az ország sorsát évtizedekre meghatározó kérdésben proaktívan is tájékoztatná a magyar lakosságot, akinek a bőrére ezt a gyalázatos játékot játsszák. Megszólalásában Ön úgy nyilatkozott, hogy a parlament elé fogják vinni a megállapodást – ám hogy ez érdemi döntéshozatalt jelent, vagy csupán egy kellemes parlamenti csevegést egy, már érvényben lévő szerződésről, az nem derül ki szavaiból. Kiderül viszont Varga Mihály írásbeli kérdésre adott válaszából[2], amelyben a gazdasági miniszter világosan csupán tájékoztatásról ír, nem pedig érdemi döntéshozatalról. Kiderül továbbá a megállapodás orosz nyelvű szövegéből – amely a kormány szégyenére, szemben a magyar változattal, elérhető -, és amely egyetlen szót sem tartalmaz parlamenti jóváhagyásról. A megállapodás a mellékletek gazdasági miniszterek általi kölcsönös jóváhagyását követően, hatályba lép. Szó sincs parlamenti döntésről. Önök becsapták Magyarországot, az ügyben csak akkor nem hazudnak, ha nem mondanak semmit.

Államtitkár Úr!

Ezzel a gyalázatos megállapodással és átveréssel a mélypontjára érkezett az Önök kormányzása – épp időben, a választások előtt, hogy mindenki megfontolhassa, adnak-e felhatalmazást a hazudozásuk folytatásához. A demokratikus államműködésnek ezzel együtt még mindig vannak írott és íratlan szabályai, és ezek Magyarországon az Önök szorgos erőfeszítései ellenére is érvényesek. Ezek a szabályok kötelezővé teszik, hogy az Orbán-kormány mérlegelés és időhúzás nélkül:

1.     Hozza nyilvánosságra az Oroszországban megszövegezett hitelszerződés pontos magyar fordítását.

2.      Tegye nyilvánossá, hogy magyar részről ki írta alá a gyalázatos megállapodást.

3.     Haladéktalanul adjon tájékoztatást róla, lesz-e beleszólása a következő parlamentnek a szerződés szövegébe és elfogadásába, vagy pedig a kontraktus minden további országgyűlési aktus nélkül, változatlan formában hatályba lép majd, és Önök csupán tájékoztatást nyújtanak róla a parlamentben.

4.     Fejezzék be a folyamatos hazudozást a paksi bővítés ügyében.

5.     Egyben felszólítjuk Önöket, hogy függesszék fel az ország kiárusítását, legalább a választásig hátralévő napokra, kivárva, hogy a szavazók mondhassanak ítéletet erről a minősíthetetlen és a magyar köztársaság történetében példátlan, a hazaárulás fogalmát többszörösen kimerítő cselekménysorozatról.

Budapest, 2014. április 2.

Tisztelettel:

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő

[1] http://www.parlament.hu/irom39/13875/13875-0001.pdf

[2] http://www.parlament.hu/irom39/13960/13960-0001.pdf