Az első teljesen magyar céggel kötött stratégiai megállapodás

A Magyar Kormány eddig csak külföldi cégekkel kötött ilyent. Most ezt megtörte a 77 Elektronika céggel megkötött. (Pontosabban ez egy hármas szerződés, melynek harmadik tagja a világ egyik nagy gyógyszer gyártója a svájci Roche.)
A teljesen magyar itt azt jelenti, hogy magyar alapítású, jelenleg is magyar tulajdonban levő, magyarok által fejlesztett, magyarok által gyártott termékű cég. A Zettwitz Sándor (és családja) tulajdonában levő céget Zettwitz Sándor (zettwitz kép) irányítja is.

A cég egy lakásból indult, ahol kifejlesztették az első hazai hordozható vércukor mérő berendezést. A cég ma már csaknem kétszázszor akkora területen, húszezerszer akkora árbevétellel (!!) működik. A hordozható vércukor mérők folyamatos fejlesztése mellett, a nagy automatizált klinikai kémiai laboratóriumokban használt vizelet és vér vizsgáló berendezések fejlesztésével és gyártásával kezdtek el foglalkozni.

Méghozzá olyan sikeresen, hogy ma már a vizeletvizsgáló világpiac 40 %-a az övék! (Nem tudok több ehhez hasonló helyzetben levő magyar cégről.)

Ezt a folyamatos és igen intenzív fejlesztéssel érik el. A fejlesztésben dolgozók adják a cég alkalmazottainak a 22 %-át.

Említettem, hogy ez egy hármas megállapodás (alairas kép). A Roche velük fejlesztetett ki egy a saját nevén forgalmazandó, de a 77 Elektronika által gyártott labor berendezés típust. Ez a 77 Elektronika számára egy 50 millió eurós üzlet.

Nem véletlen tehát, hogy ez a cég lett a Kormány által szerződő partnerré választott első hazai cég.

Szijjártó Péter államtitkár beszédében (szijjarto kép) elmondta, hogy egy magyar informatikai, technológiai sikert ünnepelhetünk. A következő 7 évben megduplázzuk a K+F ráfordítás összegét, elérve a 700 milliárd forintot.

Simonyi Endre