EWEA 2014

Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) ezévi rendezvénye a sajtó számára egy panel beszélgetés kettőssel kezdődött.

Mindkettőnek a levezető elnöke Thomas Becker  a Társaság elnöke volt. Bevezetőjében elmondta, hogy bár a spanyol állam a legrosszabbul viszonyul a szélenergia hasznosítás támogatásához, mégis náluk a legnagyobb arány ez Európában. Szerinte az energia téma fontossága megegyezik az infrastruktúráéval. Nem egy sokadik téma, hanem meghatározó jelentőségű.

José López-Tafall a Spanyol Szélenergia Társaság (AEE) elnöke ezt megerősítette azzal, hogy a “szabályozás egyre jobban károsítja a szélenergia ipart”. “Ez hátrányos megkülönböztetés más innovatív iparágakkal szemben”. Bár a világon az ötödik legtöbb ilyenirányú szabadalom születik itt, és sok munkahelyet is teremt.

José Miguel Villarig az APPA cég elnöke ehhez azt tette hozzá, hogy teszi ezt a kormányzat annak ellenére, hogy egyedül ez az iparág lenne képes csökkenteni a jelenlegi 75 % értékű energia importot. És a jelenlegi import csökkentés is már 4.5 milliárd euró a tavalyi 21 %-os részesedésével, ami idén 30 %-ra fog nőni.

Maria McCafery, a RenewableUK elnöke szerint az energia biztonság, az energia felhasználás hatékonysága meghatározó jelentőségű. Azt nem tartja reális célnak, hogy eltűnjenek a fosszilis energia hordozók az energia piacról, de a százalék arányuk csökkentését igen. Egy kérdésre elmondta, hogy hiába lenne jó az EU szabályozás, ha a nemzeti szabályozások nem követik, és nincs egységes rendszer. Azt is elmondta, hogy az itt feltett kérdések nem újak, ahogy a problémák sem azok.

Simonyi Endre