Grafén dimenziók

A „Szép új világ” c. cikkemben a grafén lap vágásával létrejövő molekulákról írtam. Bár definiáltam egy új csoportot a minimális grafén szalag és azon belül a minimális nano grafén szalag csoportot, azonban ennél nem mentem tovább. Most viszont a grafének teljes körét definiálom.

Kezdetben volt a három dimenziós grafit. Majd következtek a két dimenziós grafének, amiket eddig egyszerűen grafénnek neveztek. Ezt nemcsak származtatták a három dimenziósból, de abból elő is állították.

Az általam bevezetett minimális grafén szalag az egydimenziós grafén, melynek egyik irányában csak egyetlen Kekulé szeksztett van. Ilyen lehet az A- A típus (Fig 1.), Z – Z típus (Fig 2.), az 1 – 1 típus (Fig 3.), valamint az ezekből képzett vegyes típusok (pl. A – 1 Fig 4.). Ezt talán szintén elő lehet állítani a kétdimenziósból megfelelően irányított vágásokkal.

Eljuthatunk azonban a vágásokat és a minimalizálást tovább folytatva az abszolut minimális grafénekhez a zéró dimenziósokhoz. Ezek nem mások, mint a régóta ismert ciklohexán, ciklohexén, ciklohexadién, benzol és helyettesített származékaik. Így a grafén és a klasszikus hattagú gyűrűs vegyületek közt létrejön egy származtatási kapcsolat.

Természetesen nem fognak egy dimenziósból zéró dimenzióst előállítani, de zéró dimenziósból egy dimenzióst, helyettesített gyűrűs vegyületekből kiindulva, esetleg igen.

Menjünk tovább!

Miért csak poli-szeksztettek vannak? Miért nincs poli-kvintett? A természetben mindkét gyűrű forma előfordul.

Simonyi Endre