Nano Today 2013. I

Ying professzor megnyitója (GEDC 4343. kép). Az első nap plenáris előadását Younan Xia az atlantai Georgia Institute of Technology professzora tartotta (GEDC 4344 – GEDC 4373. kép).

A vörös színt, a színváltó hatást a középkori üvegeken kolloid arany részecskékkel érték el. Faraday volt az, aki a XIX sz. közepén megfejtette ezt a titkot, és maga is előállított arany kolloid oldatot. A gépkocsikban használt katalizátorok anyaga a platina egyre drágább, ezért volt olyan fontos, hogy kidolgozták a nikkel hordozőra felvitelüket. Ismertetett még számos ezést és réz alkalmazást is.

Hong Yan (GEDC 4374 – GEDC 4381. kép) a nano kristályok újszerű előállításáról tartotta előadását.

Taeghwan Hyeon előadásának (GEDC 4382 – GEDC 4400. kép)  elején feltette azt a kérdést, hogy mi volt a közös a jaltai találkozó résztvevői között? Nem politikai. (Ez  esetükben érthető is.) Nem életkori. Hanem az, hogy mindhármuk halálát strokes okozta. A cérium-dioxid nano részecskék laboratóriumi körülmények közt hatásosnak mutatkoztak ennek a gyógyítására vészhelyzetben. És alkalmasak nem mérgező vizsgálati módszerek kidolgozására is.

Benoit Dubertret a Paristech előadója (GEDC 4401 – GEDC  4410. kép)  a kolloid nano részecskék elektronikai alkalmazásai közt beszélt pl. a szuperkapacitásokról, amikkel elértek 7 mF/cm2 értéket is.

Nikolas Kotov az önszerveződő nano részecskékről és alkalmazásukról beszélt  (GEDC 4411 – GEDC  4412. kép)

Karol Miszta ezek hierarchiáját ismertette(GEDC 4413 kép).

Herbert Gleiter a nano üvegekről, egy újfajta anyagszerkezetet  jelentő csoportról , és ezek előállításáról tartott előadást (GEDC 4414 – GEDC 4426. kép). Kérdéses azonban lesz-e gyártás?

Simonyi Endre