Falling Walls III.

A délután első előadója Sophia Vinogradov professzor volt a San Franciszkói Kaliforniai Egyetemről „ a pszihiátriai kórház” c. előadásával (GEDC 4047 – GEDC 4065. kép). Ebben egy bizonyos fajtájú betegség kedvezőbb lefolyását befolyásoló módszerről beszélt, amivel el lehet kerülni, hogy a beteg egy pszihiátriai intézetben végezze.

A második előadást Jules A. Hoffmann professzor tartotta a Strasbougi Egyetemről „fertőzés” címmel (GEDC 4066 – GEDC 4087. kép). Ez a nem túl érdekes cím igencsak érdekes tartalmat takart el. Azt vizsgálták, hogy mi lehet annak az oka, hogy a mikróbákkal, gombákkal nagyon sokszor kapcsolatba kerülő rovarok sokkal ritkábban fertőződnek meg ezektől, mint a szárazföldi gerincesek? Az eredmény, egy eltérő védelmi rendszer megismerése lett.

A következő előadó Stephen Friend volt, aki a Sage Biohálózat elnöke, és az „együttműködő orvoslás” c. előadást tartotta (GEDC 4088 – GEDC 4007. kép). Ismertette, hogy milyen rendkívül bonyolult hálózat van egy élőlény belsejében. E miatt a klasszikus módszer, találjunk az adott betegségre valamilyen gyógyszert, nagyon is eltérő eredményekre vezet az egyes embereknél. Egy felméréseket, tapasztalatok átadását végző hálózat javíthat ezen.

A nagyedik Michal Schwartz professzor volt a Weizmann Kutató Intézetből (Izrael) a furcsa című „test és gondolkodás” előadással (GEDC 4108 – GEDC 4139. kép). Kutatásaival igazolta, hogy nincs merev, áthághatatlan gát a szervezet egyéb részeiben tevékenykedő immun rendszer számára az agy felé. Ennek eredményeként kidolgozott egy „megelőző autoimmun” eljárást, ami alapja lehet új terápiás eljárások létrehozásának.

Simonyi Endre