IENA Onipko rotor

Ennek az itt bemutatott találmánynak egy egész cikket szentelek. Megírtam, hogy a grafén előállító találmány igen nagy jelentőségű…lehet, ha igazolja a feltaláló, hogy az grafén, amit előállított! Ez azonban még nem történt meg!

Ennél más a helyzet!

Nem azért írok erről ennyit, mert a díjtömeg adásakor aranyérmet és különdíjat nyert (dij1 kép), még azért sem, mert egyedül ez kapta meg a Green Oscar díjat (dij2 kép). Ugyanennyi díjat együtt (dij3 kép) más nem kapott.

Amiért írok az, amiket ez már igazolt.

Ez a találmány szerinti berendezés egy szél rotor és egy generátor együtt. Ilyen ugyan másnak is van, de nem ilyent tudó!

A Föld nagy részén fúj rendszeresen a szél (holfujszel kép, ami – a további képekkel együtt – az általuk írt könyvből való).

A baj csak az, hogy sok helyen inkább csak szellő! (Jónéhány helyen – bizonyos tengerpartokon -, meg viharos erejű!) A hagyományos rotorok az ilyen kissebességű szél energiáját nem tudják hasznosítani. Ez, ahogy a kissebesseg képen a szélsebesség – teljesítmény görbéből látható, már enyhe szellővel is tud dolgozni.

(A kiállításon bemutatott – és a dij3 kép hátterében működés közben látható – rendszert egy ventillátor által előállított szél hajtotta. Az egyik kételkedő látogató, amikor a kiállító nem nézett oda, a legkisebb sebességre kapcsolta a ventillátort…de az – persze lassabban – tovább forgott.)

Ez tehát a szellők energiáját is árammá tudja alakítani!

Működik azonban nagyon nagy szélsebességnél is (nagysebesseg kép). Ezt a karakterisztikát pl. 87 km/ó szélsebességig vették fel!

És mindezen felül, még a hatásfoka is a legjobbnak mutatkozott egy összahsonlításban (osszhasonlitas kép).

Hát büszke lehetett Alekszij Onipko professzor, akadémikus, az Ukrán Tudományos Akadémia elnöke – a feltaláló -, hogy a plazma fizika terén végzett kutatási eredményei után egy ilyen szenzációs gyakorlati eredményt ért el.

És még, mint feltaláló is sikeres! Nemcsak egy működő modellig jutott el, mint a legtöbb feltaláló, hanem kis és nagy méretű, sorozatgyártásra érett terméke is lett, melynek gyártása jövő év elején indul.

Na, ezért gondoltam helyesnek, erről egy egész cikket írni!

Simonyi Endre