IENA 2013 I.

Megnyílt a világ legelsőnek létrejött, kizárólag találmányokkal foglalkozó kiállítása Nürnbergben.

A megnyító beszédet a kiállítást rendező cég elnöke Heiko Könicke tartotta. A beszédben visszapillantást adott a kiállítás 65 éves történelmének legnagyobb jelentőségű találmányaira (GEDC 3894 – GEDC 3898 kép).

Így pl. 1965-ben itt mutatták be az első autó katalizátort (GEDC 3897. kép), 1984-ben a biztonsági övet (GEDC 3898. kép). Nem szerepelt viszont a bemutatottak közt  a Rubik-kocka, pedig még ma is, ha egy új termékben megvalósuló megoldás zsenialitását akarják kiemelni, a Kocka színei helyett ennek a terméknek a képeit teszik rá. (És ugyancsak nem szerepelt az  ezen kiállításon bemutatottak közt az 1984-ben Édesapámmal és két másik társammal szabadalmaztatott, de a piacra sohasem került találmányunk, az első érintő képernyős számítógép. Pedig ma már minden okos telefon is ezzel működik!)
Az IFIA nevében (a Feltalálók Nemzetközi Szövetsége) az immár második ciklusát töltő elnöke Dr Vedres András (GEDC 3899. kép) beszélt a világ helyzetről.

(A teljes beszéd hanganyaga itt meghallgatható vedres hanganyagként.). A beszédből kiemelem a súlypont eltolódást nyugatról keletre. (Az a tisztelet, ahogy vele bántak – nem mellékesen az, hogy újra választották – kizárólag a személyes érdeme.)
A záró előadást a Steinbeis-díjat alapító Steinbeis Foundation kuratóriumának elnöke Johann Löhn professzor tartotta (GEDC 3903. kép). Ő részben ismertette a németországi helyzetet, részben kitért néhány találmány történetére.

Simonyi Endre