CANWEA 2013

A Kanadai Szélenergia Társaság konferenciájára a repülőjegy problémám miatt csak az utolsó napon érkeztem meg. Bár bizonyára édekes lett volna beszámolnom a vele egyidőben rendezett kiállításról is, de azt az előző napon bezárták, odaérkezésemkor már mindent elvittek, és nem találtam a helyszínen mást csak egy üres termet. Ez az utolsó nap is igen érdekes volt.

Tzeborah Bergman a szélenergia hasznosításának a társadalmi fogadtatásával, az ellene felhozottak kivédésével foglalkozott előadásában (GEDC 3611 – GEDC 3618. kép).

Részletesen tárgyalta, milyen un. energia mix (az egyes energia forrás fajták aránya) lenne célszerű Kanadának (és azon belül a rendezvénynek otthont adó Ontario államnak) az elkövetkező 10 – 15 évben. Igyekezett meghatározni, melyek az előnyei és hátrányai ezeknek.

Egy meglepő kijelentése az volt, hogy “több ember vesztette el a házát természeti katasztrófák miatt, mint a II. Világháborúban”.

Példákon mutatta be, hogyan lehet erről meggyőzni az embereket. (“Emberek” alatt az érveket elfogadni hajlandó, a szakmához nem értő valakiket értett.)

A rendezvényt egy panel beszélgetés zárta be.

A Tyler Hamilton újságíró által vezetett beszélgetésben az energia szektor vezetői foglaltak helyet.

Azt, hogy valóban a vezetői, a névsor és a betöltött pozíció mutatja.

A GEDC3619. képen balról jobbra ült a levezető, majd Robert Hornung a Canadian Wind Association (Kanadai Szélenergia Társaság, a fordítás értelem és nem szó szerinti) elnöke, David Butters Association of Power Producers of Ontario (Ontarioi Energiatermelők Társasága) elnöke, John Gorman Canadian Solar Industries Association (Kanadai Napenergia Hasznosító Ipari Társaság) elnöke, a Canadian Nuclear Association (Kanadai Atomenergia Társaság) részéről az elnököt helyettesítő személy, Paul Norris Ontario Waterpower Association (Ontarioi Vizienergia Társaság) elnöke, és Adam White Association of Major Power Consumers ( Nagy Energia Használók Társasága) elnöke.

A beszélgetés hanganyagát itt találják meg.

Annyit kívánok ehhez hozzátenni, hogy nem “vérre menő” vitát folytattak.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy a fosszilis energiahordozók a 2030-ig terjedő időszakban továbbra is meghatározó szerepűek maradnak, viszont már most is 3 GW a szélenergia hasznosító megépített kapacitásuk, és ez várhatóan gyorsuló ütemben fog nőni.

Simonyi Endre