CO2 as feedstock I.

Az immár második alkalommal megrendezett konferenciát Michael Carus a nova-Institut GmbH vezetője nyitotta meg (GEDC 3480 kép).

Az egyes előadások vetített képein követhetik olvasóink az előadottakat.

Lothar Mennicken a német állami szén-dioxid újra hasznosítási kutatási programról, annak helyzetéről számolt be (GEDC 3481 – GEDC3491. kép) Az általa említett metil-alkohollá történő átalakítással kapcsolatban megjegyzem, hogy a szénné átalakítás egy biztonságosabban, egyszerűbben tárolható terméket ad, amit a természet már 400 millió éve “gyakorol”.

Simon Bennett az International Enrgy Agency szemszögéből vizsgálta a szén-dioxid újra hasznosításának a jelentőségét (GEDC 3492 – GEDC 3508. kép)

Gernot Klotz ugyanezt a vegyipar oldaláról tárgyalta (GEDC 3509 – GEDC 3512. kép).

David Addison a Virgin Earth Challenge részéről a témának az éghajlat változására gyakorolt hatásával foglalkozott (GEDC 3513 – GEDC 3517. kép). Ismertette a Virgin komplexum .szerepét ebben. (Kiírtak egy 25 millió dolláros pályázatot a legjobb szén-dioxid kibocsátást csökkentő megoldásért. A pályázatra mintegy tízezer javaslat érkezett, amiből jelenleg már csak tizenegy maradt talpon a szűrések után.)

Michael Carus a szén-dioxid újra hasznosításának a lehetséges stratégiáiról, és azok politikai kereteiről tartott előadást (GEDC 3518 – GEDC 3526. kép) Kiemelte, hogy a szén-dioxid újra hasznosítása nemcsak, sőt, nem elsősorban a környezetre gyakorolt hatása miatt fontos. Hangsúlyozta, hogy ezt ismertetni kell a lakossággal, ha el akarjuk érni, hogy ne egy felesleges tehernek érezzék.

Norbert Schmitz a szén-dioxid újrahasznosításának szabványosítási kérdéseit taglalata (GEDC 3527 – GEDC 3533. kép).

Ludo Diels előadása a szén-dioxidnak kémiai építőkővé átalakításának bio-elektrokémiai útjáról szólt (GEDC 3534 – GEDC 3539. kép)

Az első nap utolsó előadását Fabrizio Sibilla tartotta a mesterséges fotoszintézisről, összehasonlítva azt a természetessel (GEDC 3540 – GEDC 3549. kép). A ma még kevésbé hatékony módszer elméletileg jobb hatásfokú lehet a természetesnél, és ott is alkalomazható, ahol a természetes nem!

Simonyi Endre