EU – PVSEC II.

Mindenek előtt, ahogy látják, megoldottam az ékezet problémát. Mégpedig úgy, hogy a cikket megírom az én számítógépemen, átviszem egy hordozható memóriára (pen-drive), azt átviszem a sajtószoba számítógépéhez, hozzá kapcsolom, és máris mehet. Úgye milyen egyszerű? Ahogy már írtam, nagyon sok az előadás, és elég nagy a kiállítás is! E miatt csak kevés elhangzó előadáson vettem részt.

Először az EMIRI: Materials for Innovation szekcióba látogattam el. Az itteni előadások közül Marcel Meeus (Susteco) előadásának minden lényeges vetített képét itt láthatják (GEDC3417 – GEDC3427).

Az előadás végigvette a legígéretesebbnek tartott tárolási megoldásokat. (Meg kell jegyeznem, hogy ezek megközelítően sem nyújtanak annyit, mint az általam kidolgozott, mert, mind kapacitásban, mind az alkalmazhatósági energia tartományban messze elmaradnak attól!)

Innen átsiettem a PV and Electricity Storages Requirement szekcióba Itt először Hans Auer (Bécsi Műszaki Egyetem) egy német-osztrák vizsgálat eredményeiről számolt be, melyből egy lényeges vetített képet itt találják (GEDC 3428).

Azt is vizsgálták, hogy az Alpok hegyein kiépítendő víztározók használata okozta energia terhelés kiegyenlítés mekkora hatású. Ugyancsak megnézhetik Giorgia Concas (European Photovoltaic Industry Association) előadási képeinek egy részét (GEDC3429 – GEDC3432).

Ő különböző forgatókönyvek szerinti felfutással foglalkozott. Viszont az egyik ábrából kiderült, hogy a tavalyi év rosszabb volt, mint a legkedvezőtlenebb forgató könyv szerinti.

Simonyi Endre