nVidia

Az IBC 2013 rendezvényen találkozhattam újra a valahavolt legnagyobb ameriai számítástechnikai kiállításról, a las-vegasi COMDEX rendezvényen megismert nVIDIA céggel. Akkor, az első megjelenésükkor jónéhány kis céghez hasonlóan, ők is videókártyát állítottak ki. Csakhogy ők – a többségtől eltérően – nem egyszerűen az integrált áramkörök gyártóinak a termékeit rakták össze, hanem maguk láttak neki saját integrált áramköröket fejleszteni.

Ezen az úton haladva eljutottak a saját processzor kifejlesztéséig, és megszületett a GPU (graphical processing unit) a grafikus processzor, ami a grafika igényeinek kielégítésére módosított CPU (central processing unit) központi egység.

A többiek elhullottak, az nVIDIA pedig a videokártyák terén uralkodó szerephez jutott.

Ennek megtartása érdekében folyamatosan fejlesztettek és fejlesztenek. És újabb, és újabb, egyre többet tudó, egyre nagyobb kapacitású kártyákkal jönnek ki.

Ez történt most is!

Ahogy az egyre nagyobb felbontású képernyők jelentek meg, úgy egyre nagyobb felbontáshoz születtek szabvábnyok (felbontasfejlodes kép).

A lépés tartáshoz megszületett a Quadro K6000 GPU (k6000gpu kép).

Nagyobb tárkapacitás, nagyobb feldolgozási sebesség, nagyobb felbontású képernyő kezelése (k6000tobblet kép).

Mire jó?

Erre lehet választ találni a két alkalmazásokat bemutató képen (k6000alkalmazasok és k6000alkalmazasok 2 kép).

A grafikai alkalmazások kidolgozóinak segítésére létrehozták az nVIDIA Grid elnevezésű hálózatot (nvidiagrid1 kép).

Azt, hogy mit nyújt ez a hálózat, azt az alkalmazásokat ismertető képekből lehet megismerni (gridalkalmazasok1, gridalkalmazasok2, gridalkalmazasok3 kép).

Az osszefoglalo kép ad rövid áttekintést arról, hogy mit is ad ez a két megoldás a felhasználóknak. Röviden: Sokat!

Simonyi Endre