TNT 2013 IV.

Az összesen 114 előadás mellett még 115 posztert is kiraktak (poszterek kép). Ebből adok egy válogatást.

Juan Calero és társai a glicerin mentes bio üzemanyag gyártáshoz égetett mész katalizátort használtak.

Carlos Luna és társai fogyasztásra alkalmatlan zsírok részleges elszappanosításával állítottak elő un. biodiesel olajat szintén katalizátor jelenlétében. Itt a katalizátort aluminium oxid hordozóra csapatták le.

Forment-Aliaga és társai rendkívül nagy sűrűségű mágneses memória előállítására használtak poroszkék analóg nanorészecskéket. (A poroszkéknek nevezett molekula csoport bizonyos hexacianid komplexe a vas csoport elemeinek.) A szerzők a komplex belsejében Cr3+, kívül Ni2+ iont alkalmaztak. Az eredmények, amiket alacsony hőmérsékletű mágneses erő mikroszkópos vizsgálatok igazoltak, kedvezők.

Itt is volt kiállítás, de ez sokkal inkább elméleti kutatásokkal foglalkozó rendezvény volt, mint az Imagine Nano 2013, ezért összesen négy kiállítóval.

Két kiállító a kutatásokhoz használható eszközöket gyártó volt (FEI és Raith).

Kiállított az ICN2 kutató központ is. Spanyolország (az EU támogatás igen hathatós felhasználásával, és igen jelentős önerő ráfordítással) a nanotechnológiai kutatások élmezőnyébe tartozik. Az IC2 a Katalán Nanokutató és Nanotechnológiai Intézet 140 fizikust, vegyészt, biológust, mérnököt és technikust foglalkoztat. Az iparnak és a kutató helyeknek különféle analitikai szolgáltatásokat nyújtanak, oktató anyagokat dolgoznak ki az iskolai és az azon túli oktatás számára, és természetesen kutatnak. A kutatásaikban főleg az EU (mindenek előtt Franciaország) kutatóival együttműködve dolgoznak.

Kiállított még az IOP Kiadó is. A világ fizikusainak élvonalához tartozók publikálnak a kiadványaikban, amik felölelik a fizika teljes területét, mind átfogó és részek, mind elméleti és gyakorlati vonatkozásban (részletesbben http://publishing.iop.org).

És itt volt a rendező Phantoms Foundation is. Ez a szervezet egy non-profit organizáció a nanokutatás és nanotechnológia teljes területét átfogó együttműködést igyekszik kialakítani spanyol és az összes európai egyetemi csoporttal, kutató intézettel és céggel, amelyek ezeken a területeken működnek. Ők rendezték az ImagineNano rendezvényt is és jövőre ők rendezik a Graphene 2014 rendezvényt is (részletesebben http://www.phantomsnet.net).

Ezzel befejeződik az erről a rendezvényről tudósító sorozat.

Simonyi Endre