TNT 2013 III.

Masakazu Aono a nanorészecskék elektronikai alkalmazásai közül a kapcsolóként történőt ismertette előadásában (GEDC3225 – GEDC 3235. kép).

A grafén lehetséges alkalmazásainak száma óriási, azonban ezek ma még csak lehetőségek. Zömében nem lépték túl a kutató laboratóriumok határát. Ipari, és különösen nagy mennyiségű alkalmazása még nincs.

Az egyik biztató kezdetről már beszámoltam a II. részben (a BASF cégnél). Egy másik igen nagy jelentőségű, és nagy mennyiségű alkalmazással foglalkozott Violeta Navarro Paredes (GEDC 3255 – GEDC 3257).

Ez az alkalmazás az un. Fischer – Tropsch (FT) folyamatban a katalizátor hatékonyságának növelése, ráadásul „gyenge minőségű grafénnal”. Az FT folyamat szénből vagy földgázból állít elő jórészt un. egyenes szénláncú telített szénhidrogéneket. Az egyik legfontosabb alkalmazása a diesel olaj előállítás. (A folyamat kidolgozóiról elnevezett technológiát a múlt század húszas éveiben találták fel, és először nagyipari méretekben Németország a II. világháborúban használta üzemanyag gyártásra szénből. Ugyancsak szén volt az alapanyaga a Dél-Afrikai Köztársaságban az apartheid idején az üzemanyag gyártásnak ezzel a módszerrel. A földgáz egy időre kiszorította a szenet, mint kiindulási anyagot, de újabban a szénban gazdag, de olajban és földgázban szegény – vagy nem eléggé gazdag – országok, mint pl. az Egyesült Államok, India, Kina ismét a szenet részesítik előnyben.) A folyamatnál katalizátorokat használnak, amiknek a hatékonysága meghatározza a termék minőségét és fajlagos mennyiségét egyaránt. A probléma – amire az előadás szerint ez a megoldás – a katalizátorok viszonylag gyors tönkre menetele.