TNT 2013 II.

Most az előadók összefoglalóinak közlésével – és az előadás legfontosabb képeivel – tudják megismerni az előadásokat.

Az első előadást Mathias Schwab tartotta, amiben a BASF által a grafén nagyipari felhasználásában elért eredményeit ismertette. Ezek közé tartozik pl. a gépkocsik üléseinek az eddigieknél jobb hatásfokú, jobban szabályozható, és a használónak kellemesebb érzést adó fűtése. (GEDC 3116 – GEDC 3126 kép és schwab1 szöveg).

Amaia Zurutuza előadásában arról beszélt, hogy mi mindenre lehet majd a közeljövőben használni a grafént (GEDC 3127 – GEDC3143 kép és zurutuza szöveg). Némi túlzással azt lehetne megkérdezni: Mire nem?

Paolo Bondavelli egy jóval szűkebb, de igencsak nagy jelentőségű, területtel foglalkozott (GEDC 3144 kép és bondavelli és bondavelli2 szöveg). Ez a számítógépes és egyébb tárolós rendszerekben használható memóriák egy új generációjával.

Stefano Bonini a Nokia kutatói által már – legalább laboratóriumi körülmények közt – megvalósított grafén alkalmazásait ismertette (GEDC3145 – GEDC3150 kép és bonini szöveg). Ezek pl. a mobil eszközök hajlékonyságát, viselhetőségét és alkalmazási körét javíthatják.

Simonyi Endre