Látogatás a tihanyi Tűzkert vendéglőben

Az első három kép az épületet és környezetét mutatja. Tihany egyik leglátogatottabb utcáján, hagyományos formáját megtartva újult meg az épület.

A következő nyolc képen a belső és az udvar berendezése látható. Itt nem csak a berendezési tárgyak illenek az épülethez, hanem a terítés, és a fellógatott füstölt húsok sora is.

Ezek bemutatása után rátérhetünk az ételekre.

Mindről – a keletkezésükről, titkaikról, és magáról a vendéglőről is – meghallgathatják mindazt, amit az Étterem tulajdonosa a két részes interjúban elmondott. (1. rész; 2. rész)

Itt az egyes ételek látványa, amit bemutatok.

Előételként velős csontot választottunk. De nem akármilyent! Az erről mondottakhoz csak annyit fűzök hozzá, hogy ez – a máskor tapasztaltakkal ellentétben – nem „feküdte meg” a gyomromat.

A paradicsomleves. Itt is hivatkozom az interjúra, amihez csak annyit, hogy ez sem nem volt a sok helyen tapasztalt „vad savanyú”, vagy émelyítően édes.

A kép előterében látható angolna vegyes gyümölcsvelővel, pedig a nem várt ízharmóniájával okozott igen kellemes meglepetést számomra. A másikunk által rendelt, de általam is megkóstolt, őzpörkölt lángossal bár „vajpuha” volt, nem esett szét, alakját, ahogy a képen is látható, szépen megtartotta.

A rumos barackleváros smarni, mind ízben, mind formájában teljesen más volt, mint az ismertek. A rum íze szépen beleolvadt a házi baracklekváréba, a smarni pedig kis lepénykékké volt formálva. A melegfagylalt volt az egyetlen, ami lényegesen nem tért el a sok más helyen is kaphatóktól.

Felhívom a figyelmet arra, ami az interjúból jobban ismerhető meg, hogy csaknem minden saját „találmány”.

Ahogy azt az eddigi anyagaimból is megismerhették, az őszinte véleményemet szoktam leírni. Erről a vendéglőről ez az, hogy az általam ismert vendéglő sor, ami Szingapúrtól San Franciszkóig tart, alapján – az itthon is inkább alacsony árat is figyelembe véve, bármelyik ország vendéglőjével kiállja a versenyt.

Minél hamarabb szeretném megismételni a látogatást, hogy megismerkedhessek a választék többi részével is! (Csak ne kellene a vasúti közlekedés nem-nyári volta miatt egy egész napot rászánni egy látogatásra!)

Simonyi Endre