Díjátadás

Francisco Valcarel a World Boxing Organization (a WBO, ahogy a magyar sport szerető olvasók ismerik) elnöke egy szokatlan kitüntetést a “Champion of Philanthropy” (az “emberszeretet bajnoka”) övet adta át Sheldon G. Adelson úrnak a szingapúri Marina Bay Sands szállodában. (A képen a díjazott a bal-, a díj adó a jobboldalon áll.)

Miért írok erről, hiszen nem szoktam sporttal kapcsolatos cikkeket írni?

Akik viszont régről ismernek azok tudják, hogy évtizedeken keresztül kizárólag csak számítástechnikai cikkeket írtam. Elsőként számoltam be a később egy ideig a világ legnagyobb számítástechnikai rendezvényévé növekedő COMDEX rendezvényről.

A COMDEX résztvevője, és az arról tudósító újságírója voltam az elsőtől – a még Atlantában megtartottól – az utolsó 25.-ig.

És itt jön Adelson úr!

Ő volt a COMDEX megalapítója, felvirágoztatója, aki kitűnő üzleti érzékkel adott túl rajta, amikor látszólag még virágzott.

Az ő ötlete volt, hogy – az akkor még kis rendezvényt, majd mind több másikat, pl. a SEMA/AAPEX autós rendezvényt, amin szintén én voltam húsz évvel ezelőtt az első magyar újságíró – Las Vegasba vigye. Mégpedig az év azon részében, amikor a vegasi szállodák látogatottsága erősen visszaesik, azaz késő ősszel.

Nem csak ezt tette!

Megvette a nem túl jól menő Alladin nevű szállodát, és helyére meg a szomszéd telkekre felépítette a Sand szálloda komplexumot, benne – és ez a nagy húzás! – a Convention Centert (egy – ameddig odajárhattam addig már – 120,000 m2 alapterületűre bővített kiállítási csarnok együttest) a nagyszámú előadó teremmel, a drága szállodával.

Nem állt meg azonban itt sem!

Kinőtte Vegast! Pedig már ott is három hatalmas szálloda volt az övé!

Felépítette a szingapúri Marina Bay Sands szállodát (amiről a szingapúri cikksorozatomban képes beszámolót láthattak).

És itt kapta a kitüntetést.

Simonyi Endre