Power Gen Europe és Renewable Energy World Europe II. (Bécs)

Ahogy az első részben írtam, el kellett döntenem, hogy konferencia vagy kiállítás? Úgy döntöttem, hogy ebből is egy kicsit, abból is.

Ráadásul a kiállítás „amerikai” méretű volt.

Több mint hatszáz kiállító volt három teremben. Ennyit természetesen alaposan végignézni még három nap alatt sem lehetett, de nekem erre csak mintegy egy nap jutott.

Még végigszaladni is csak valóban futva lehetett volna, ami nekem már nem megy.

Így maradt az, hogy néhány cégről, és azokról is keveset tudhatnak meg az olvasók.

Lépjünk tehát be a kapun (kapu kép) és nézzünk széjjel!

Az ExxonMobilstandján (exxon kép) a Mobil DTE 932 GT olaját mutatta be, amit a gázturbinákhoz terveztek. A Cég nemcsak olajat, hanem az olaj vizsgálatára vonatkozó szolgáltatást a Signum Oil Analysis termékét ajánlotta. Ez az olaj állapotának a követését teszi lehetővé, ami által elkerülhetők a nem kivánatos leállások, és felesleges olaj cserék.

A rendezvényen díjakat is osztottak.

A Wärtsilä cég a legjobb dokumentáció díját kapta a Future Market Designs for Reliable Electricity Systems in Europe anyagért.

A hazai piacon is tevékenykedő RWE (rwe kép) a jövő szolgáltatását igérte.

A metso (metso kép) a biomassza szárításával a feldolgozhatóság függetlenné válását állította.

Az spx (spx kép) szerint az ő megoldásuk nem egyszerűen a különböző cégektől származó rész megoldások összerakása.

A Hitachi és Ansaldo (hitachi_ansaldo kép) cégeket bizonyára nem kell bemutatnom, és itt is igen aktívak voltak.

A környezet védelme kiemelt helyet kapott a kiállított termékekben. Az Alstom (alstom_gea kép) a szén-dioxid “eltüntetés” technológiáját is kínálta. (Ez egy hozzám közel álló téma, amiről beszéltem a COALASIA 2012 konferencián Indiában tartott előadásomon is megjegyezve, hogy ez nem igazi megoldás, mert nem eldugni kell a szén-dioxidot, hanem újrahasznosítani.)

Az “eltüntetés” – és minden más szén-dioxid kezelés – előtti lépése a szén-dioxid kinyerése és tárolása. Erre Spanyolországban egy kutató intézetet hoztak létre az EU támogatásával CIUDEN néven (ciuden kép), ami már meg is valósított egy kísérleti üzemet El Bierzoban. Ők nem csak az erőművekben keletkezett szén-dioxiddal foglalkoznak, hanem már magát az égési folyamatot is az un. oxycombustion technológiával igyekeznek kevésbé szennyezővé tenni (de náluk is a folyamat vége az “eltüntetés”).

Egy különlegessége volt a rendezvénynek a “Diplomata Negyed”, amelyben hazánk is kiállító volt. Itt a rendezvény témáival kapcsolatos anyagot mutattunk be, amiből kiemelem Dr Raisz Iván metanol technológiájával foglalkozó fejezetet.

Egy kellemes színfoltja volt a rendezvénynek az, hogy a termeket összekötő folyósón zenéltek Egy zenész – a már szokásos – rájátszással biztosított háttérhez adta hozzá a saját élőzene részét, és gyakran énekét is. A záró napon odamentem gratulálni a nekem tetsző előadásért, és így megtudtam, hogy az előadó Döngölő Sándor hazai énekes-zenész, aki hol egy billentyűs egységen (dongolo kép), hol tangóharmonikán játszott és énekelt. Az ő műsorának három számával búcsúzunk a rendezvénytől.

Letöltés 123

Simonyi Endre