Imagine Nano 2013 I. rész

A grafén sorozatunknak a most kezdődő részeiben erről a nagyrendezvényről adunk tudósítást. A rendezvényen több mint 1,500 résztvevő hallgatja a 2 plenáris-, 4 kiemelt-, 40 felkért és 40 egyéb előadó előadását. Megnézheti a 242 posztert és a 131 kiállító által bemutatottat.

Mindenhonnan jöttek. Magyarországról mindössze ketten vagyunk itt. Magyar hallgató egy sincs, engem újságíróként hívtak meg, Biró professzort pedig kiemelt előadóként.

Így, ha ezzel nem törödünk, úgy a magyar résztvétel megfelel a világ átlagnak. (Igen, ha abba Bangladest, Szudánt is beleértjük.) Viszont messze elmaradunk az európai átlagtól. (Csehországból is, és Romániából is hárman-hárman jöttek.)

Viszont, ha már azt is figyelembe vesszük, hogy mi, mint meghívottként vagyunk itt, akkor már nincs másfajta magyar résztvevő! Ez azért szomorú, mert ez a legnagyobb ilyen tárgyú európai rendezvény, és ez a szakterület – ahogy az ennek a legfontosabb részét képező grafénnel kapcsolatban írtuk – az alkalmazott kutatás kiemelkedő fontosságú területe. Az ebben lemaradókat óriási veszteség éri.

A helyszín a Bilbao Exhibition Center (bec és bec2 kép), mind méretei, mind elhelyezkedése alapján alkalmas egy ekkora rendezvény befogadására, és lebonyolítására. (Bár a neve szerint bilbaoi, azonban azon kivül Barakaldóban van.)

A kezdést a rendezők zökkenő mentesen bonyolították le. Minden időben kezdődött, és a tömeg sem okozott fennakadást.

Simonyi Endre