Genf. Piac

Ellátogattunk egy akkor vasárnap délelőtt nyitva tartó őstermelői piacra. (A vasárnapot azért említem, mert a vendéglátóipari egységeken kivül minden más zárva van Genfben.) A kellemes idő ellenére kevés látogató volt a mintegy 20 stand előtt.

Ahogy nézelődtünk egy apró kolbász falatkákkal teli tálcát tartó férfi kóstolót ajánlott. Odamentünk a standjukhoz és kiválasztottunk két féléből egy-egy rudacskát. Bár az ár – ahogy minden másé is – az itthoniakhoz képest magas volt, de a minőség is. Akkor még nem fényképeztem, ezért a kolbászokat „megörökíteni” csak itthon tudtam (kolbaszok kép).

A minőségről csak annyit, hogy egyikben sem voltak benne megrághatatlan darabok, egyenletesen, jól voltak megfüstölve, a hús és a zsir darabok egyenletesen voltak elosztva, és kellően apró darabokra voltak vágva. E miatt nem tartottam soknak a kilónkénti 60 SFR ( kb. 15,000 Ft) összeget értük. (Mi csak egy-egy 18 dekás rudacskát vettünk, mert hiába volt finom, azért az ár mégiscsak beleszólt a döntésünkbe.)

A következő a sajtos meglátogatása volt (sajt kép). Itt a sajt2 képen felborított félkemény sajtból (kilónként 29 SFR) és a zöld márványzatú lágysajtból (kilónként 32 SFR) vettünk egy-egy darabot. Mindkettő kitűnően, egyenletesen kiérlelt nagyszerű sajt volt.

Ezután ezekhez kenyeret választottunk (pekseg kép). A kép jobb oldalán látható sokmagost vettük meg (kilónként 10 SFR). Ez – az itthon kaphatók többségével ellentétben – a jó ízét még egy hét után is megtartotta. Bizonyára azért, mert megfelelő minőségű lisztet használtak, és nem állomány javítóval és tartósítószerrel valamennyire eladhatóvá tettet.

Az utolsó vásárlásunk a piacon egy – a többi eladótól eltérően – külföldi standon történt. Mexikóiak árultak jellegzetes mexikói ételeket (mexiko kép), és egy un. tenger gyümölcseit tartalmazó rizottot (mexiko2 kép). Mi ebből vettünk egy adagot 13 SFR összegért. A 2 db szöcskerákot, 4 – általam nem ismert fajtájú – kagylót, polipokat és hosszú szemű sáfrányos rizst tartalmazó adag kettőnknek is elég volt. Így – még a jobb izt és minőséget figyelmen kivül hagyva – a hazai árakhoz képest sem volt drága.