Genf. A fal

A furcsa cím a városi park oldalát képező falra (fal kép) utal. Miért írok egy park oldalfaláról? Ez ugyanis nem egy akármilyen fal.

A képen jól láthatóan van a középen egy szobor csoport, és mindkét oldalon több, különálló (pontosan három-három) szobor.

Az 1536 és az evszam képek alapján 1536 és 1602 közti valamikról van szó.

A középső, a főalakokat ábrázoló baloldalán Calvin (ahogy mi írjuk Kálvin) és általam nem ismert másik három személy (Farel, Beze és Knox) áll.

Az evszam kép baloldalán álló alak miatt írtam erről. Ő ugyanis a mi történelmünk egyik ismert – és eddig minden rendszerünk által elismert – fontos alakja Bocskay István (bocskay kép).

Ő – és a többi oldalalak – a reformáció meghatározó jelentőségű szereplőjeként került ide. Annyira fontosnak tartották a Bocskay-féle szabadságharcot (az első – szabadságharcaink sikeres – korszakának – a Bocskay, Bethlen, Rákózi György féle – az első szabadságharcát vezette) a reformáció szempontjából, hogy felkerült ide a francia hugenották, a genfi vezetők közé.

Nem tudom, hogy ez a fal mikor készült, de biztosan 1602 után, mivel Bocskay mellett az angol forradalom vezére Cromwell áll (cromwell_bocskay kép). Ő pedig csak ezután több, mint 40 évvel érte el sikereit.