Szingapúr 4. Gasztronómia

Mivel minden nap ott kellett lennünk az Egyetemen (a más korábban említett NUS), az első napon tanácsolták, hogy együnk a kantinban. Ez – mint kiderült – egy hihetetlenül jó tanács volt. Hihetetlenül jó? Erről hamarosan Önök is meggyőződhetnek!

Nézzék meg a latvany 1 – 3 képeket. Ezeken láthatják a különböző nemzeti konyhák (kinai, maláj, indonéz, indiai, koreai – és amiről a továbbiakban nem lesz szó – az ott nyugatinak nevezett, amerikai gyors éttermi) termékeit. Összesen 94 féle (!!) főételt, vaamint édességeket, gyümölcsöket, főtt és sült tésztákat, italokat.

És most nézzük melyekből, mit is ettünk, és mennyiért? Előre bocsátom, hogy minden izlett. Volt, ami nagyon is!

A „Nasi Padang” (ez az egyetlen, amiről nem tudom honnan jött) pultról (nasipadang1 kép) egy zöldségekből, rizsből, főtt tojásból és ropogósra sült halból (nasipadang2 kép) álló tálat ettem kb. 1,200 Ft összegért.

A thai pultról (thai1 kép) egy csípős, marhahúsos tésztát választottam (thai2 kép) mintegy 1,100 forintért.

A maláj ételekből (malaj kép) a képen jobboldalt alul látható „birkapörköltet” ettem a felül látható salátával és „rösztlivel” 1.300 forintért. (Az idézőjelek azért vannak, mert ezeket ott biztosan nem így nevezik.) Ez az étel és a zöldségestál látható a vegyestal2 képen együtt. A zöldségeket, gombákat, szószokat mindenki maga válogathatta össze egy másik pultnál fajtánként és darabonként 100 – 100 forintért (salatak kép).

A kinai „halászlét” pedig egy koreai étellel a vegyestal1 képen lehet megnézni.

Az indonéz ételeket az indonez1 mutatja, amikből én az indonez2 képen levőt választottam.

A főételek közül az indiaiakat mutatom be utoljára. Az india képen maan (lepény), szószok és főzelékek voltak láthatók.

Az általuk deszertnek nevezettek a valóságban csak a különféle zseléket jelentették. Én a desszert képen láthatókból a barna alapon középen fehér csíkosat választottam, ami egy gesztenye és kókusz ízű valami volt, és 800 forintba került.

Ők más pultnál árulták a puddingokat. Én a nevének megfelelő mangopudding képen láthatót ettem ezekből 360 forintért.

A sultsutik képen látható süteményeket végig ettük. A különböző gyümölcsökkel, magokkal rizstésztából készítettek mindössze 120 – 160 forintba kerültek.

Gyümölcsökből – az almák ésdinnyék kivételével – mindet végig kóstoltuk. A gyumolcsok képen ott van a 4 féle dinnye, az almák, egy fajta mangó, papaja, sárkány gyümölcs és kókusz. Ez utóbbit nagyon szívesen ittam és ettem (kikapartam a belét) minden nap. Az ára 520 forint volt a kokusz képen látható méretűnek. Ugyanezen a képen található egy avokadó lé is. Az italok képen ott a gyümölcsökből frissen készülő gyümölcslevek választéka is, a kólák mellett. Ezek 360 forintért voltak megvehetők.

Máshol szinte egyáltalán nem étkeztünk.

Egyetlen egy alkalommal bementünk egy belvárosi cukrászdába, amelynek a sütemény választékát bemutató 3 pultból az egyik látható a kavesuti2 képen. Mi a kavesuti1 képen látható süteményeket (egy csokoládé mousse, és egy vegyes töltésű csokoládé tortaszelet), hosszú kávét és latte italt ittuk ezekhez 4,600 forintért.

Ez az ár és a fagylalt képen látható (egy egygombócos tölcsér 800 Ft) miatt sem tartottuk szükségesnek a belvárosi étkezési helyek további felkeresését.

Simonyi Endre