Szingapur III. Épületek

Nem vagyok szakembere az épületeknek csak lelkes bámulója. És itt volt mit bámulni! A templomokról már írtam, és a legszebbeket képpel be is mutattam (a legnagyobb kivételével, ahova nem jutottam el.) Itt most mások következnek.

Jellegzetes a régi családi házak és a felhőkarcolók együttes előfordulása (tipikus és tipikus2 kép).

A belvárosban (és a külváros egyes részein) csak felhőkarcolók vannak (felhokarcolok 1-3 kép), amiket itt városnak neveznek (pl. Suntech City a suntech képen, bár ez kivétel, mert 4 toronyból áll). A legmagasabb 72 emeletes.

A legtöbb irodaház. Szingapúr különleges helyzete, a minden irányban (nemcsak földrajzilag) kitűnő kapcsolatai miatt számos világcég ide helyezte ázsiai központját egy-egy felhőkarcolóba. Különlegesség a Marina Bay Sands szálloda, mind méretével (három 52 emeletes torony), mind formájával (a tetején egy ívben meghajlított hajó alakú panoráma vendéglő) eltér a szokásostól. E miatt több képen is bemutatom (hajoalulrol, hajoelolrol, hajoeste, hajoeskornyeke képek).

A tulajdonosa a Las Vegas városában levő Sands szálloda után itt egy még hatalmasabbat építtetett. (A rendezvények megtartására itt 120,000 m2 áll rendelkezésre.) Adelson úr pedig tudja mit csinál! Tudta akkor is, amikor 1980-ban létrehozta a COMDEX nevű számítástechnikai rendezvényt Atlantában, tudta, amikor átköltöztette 2 év múlva Las Vegasba, tudta, hogy a novemberi megrendezéssel a vegasi holtidényben mindent megkap olcsón, és tudta, hogy mikor kell eladni a rendezvény megrendezésének jogát. (Az induláskor 150 apró standdal induló rendezvény eladásakor már 2,100 standú – a számítástechnika minden nagy cégét óriás kiállítókkal felvonultató – rendezvénnyé futott fel. Kapott is érte 2 milliárd dollárt. A jogot ugyan eladta, de a kiállítás egyik része továbbra is a szállodájában működött. Addig a pár évig, amíg meg nem szünt a rendezvény!)

Különös formájú épület jónéhány látható itt. Ezekből mutatok be kettőt (lotusvirag és egyerdekes képek).

Nemcsak az irodaházak felhőkarcolók, hanem sok lakóház is a lakók érdekes szokásával a ruhák szárításánál. Egy rúdon a ruhákat, mint zászlókat lobogtatja a szél (lakohazzaszlokkal kép). Minden toronyházat gazdag növényzetű park vesz körül. E miatt itt nincs az a világ nagyvárosaira jellemző „megoldás”, hogy mindent elborít a beton. Rendkívül rossz éghajlatot adva.

A lakásokkal kapcsolatban a korábbi látogatásomkor mondta el az akkori főkonzulunk, hogy minden házasságot kötő pár azonnal kaphat egy kétszobás lakást húsz éves részletre. (A részletfizetés feltételeit nem ismertette.)

Magas, bár még éppen nem toronyház, az itteni legnagyobb egyetem a NUS (National University Singapore – Szingapúri Állami Egyetem) legújabb magasépülete (egyetem és egyetem2 kép). Az egyetem képen látható a NUS hármas jelszava: Research, Innovation, Enterprise – kutatás, innováció, vállalkozás), amit nemcsak hirdetnek, de gyakorolnak is.

Végül még egy képet láthatnak a kikoto elnevezésűt. A Főkonzul Úr az akkori állapotról elmondta, hogy a szingapúri kikötő egyes években a világ legforgalmasabbja (vagy a második a rotterdami után).

Simonyi Endre