Kriminálexpo 2012

Az immár tizenkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényt jól jellemezte Dr Györgyi Kálmán levezető elnök, volt legfőbb ügyész azzal, hogy megemlítette, ilyen széleskörű rendezvénye a szakmának a világon sehol sincs. És csakugyan! Ez a teljes bűnnel kapcsolatos tevékenységet a bűnmegelőzéstől a fogvatartásig, az érintettek teljes körét a bűnüldözőktől az elkövetőkig (a jogi képviselőiken az ügyvédeken keresztül), és sokféle ehhez kapcsolódó technikai eszközig (a szoftvereket is beleértve) felöleli.

A plenáris szekció Dr Kónya István (konya kép) a Kúria elnökhelyettesének előadásával kezdődött.

“Az új büntető törvénykönyv előtt” c. igen érdekes és igen széles kört érintő előadásból kiemelem azt, hogy “az informatika veszélyesebb lehet, mint az atombomba, mert nem csak helyi hatása lehet, hanem hatása kiterjedhet akár az egész világra is”. És ezzel foglalkozott több további előadás is.
A bűnüldözés egyik igen fontos segédeszközéről szólt Dr Hajzer Károly r. ezredes, a Belügyminisztérium Informatikai Főosztálya vezetőjének (hajzer kép) az előadása. “A bűnüldöző szervek alapinformációs rendszere s ROBOTZSARU NEO” c. előadásban ismertette , többek közt, a felépítését, használhatósági területeit, fejlődési állomásait.

Dr Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese (sors1 kép) előadásának ugyan azt a címet adta, hogy “a pénzügyi nyomozás és az internet”, de sokkal többről volt szó.

Beszélt az internettel, és az interneten végrehajtott bűncselekményekről, azok egyes lépéseiről (sors 2-sors4 a kép), és az azok által okozott nyomozási nehézségekről.

(Gondoljuk el, nem lehetetlen, hogy pl. a bankszámlánkról a szomszédunk vesz le pénzt, de nem közvetlenül, hanem közbeiktatva több országban levő számítógépből álló több lépéses láncot. Akkor a nyomozóknak a banktól a szomszédig csak úgy lehet eljutni, hogy minden lépést megtesznek a fordított irányban. Igen, ha nem lennének közben országhatárok, amik miatt esetleg minden egyes lépéshez más és más ország rendőrségének a tevékenysége kellene. Ehhez be kell szerezni különféle engedélyeket. És, ha esetleg el is jutnának a szomszédig, addigra már ő árkon-bokron túl lehet. Ez a példa is rámutat arra, hogy minden bűnüldöző rendszer hátrányban van a bűnözőkkel szemben, mert ez utóbbiak mentesek az indulást, működést gátló bürokráciától.)
Dr Garamvölgyi László r. dandártábornok, az ORFK szóvivője “a virtuális bűnözés kommunikációja” c. előadásáról nem adok ismertetést. Ezt nem azért teszem, mert nem volt ehhez eléggé érdekes. Sőt! Viszont más előadókkal ellentétben ő olyan kitűnően kezelte a mikrofont, olyan kiválóan hangsúlyozott, és váltotta, ahol kellett a hangerőt, hogy inkább azt ajánlom, hallgassák meg maguk a plenáris előadásokról készített hangfelvételt. Így abból azt is megtudhatják, hogyan történt meg az első “emberrablás” az interneten. (És ez nem vicc! Valóban megtörtént, bármennyire is hihetetlennek tűnik!)
Az utolsó plenáris előadás Kormos István az ELMÜ-ÉMÁSZ társaságcsoport műszaki irányítójáé (kormos 1 kép) volt.

“A szerződésszegés, szerződés nélküli vételezés” c. előadásban ismertette az ezen a területen az elkövetők által használt módszereket (kormos2 – kormos 4 kép). Persze, ez az előadás az ő oldalukről tárgyalta a témát, és kár, hogy nem voltak jelen a másik oldalt jelentő civil szervezetek szakértői is.

Simonyi Endre