Öt lépés a szén-dioxid gazdaság felépítése felé: A kémia következő forradalma

“Öt lépés a szén-dioxid gazdaság felépítése felé: A kémia következő forradalma”

Ez a szlogenje az Essenben megrendezésre kerülő, magát a világ legnagyobb szén-dioxid rendezvényének nevező konferencia és kiállítás kombinációjának.

A vegyipar és a napenergia felhasználásán alapuló ipar a biomassza nélküli mesterséges fotoszintézis kidolgozásán működik együtt. Ez a világ drámai megváltozását eredményezheti, és egy valódi ösvényt nyit a fenntartható társadalom felé a szén-dioxid újrahasznosításával.

A konferencia 5 ezzel kapcsolatos lépést mutat be. Ezekről a Bővebben gomb megnyomásával olvashat a Rendezvény beszámolók szekció alatt!

Energiából gáz. A napsugárzás és a szél energiáját vízbontásra használják, majd az így keletkező hidrogénnel a szén-dioxidból metánt és metilalkoholt állítanak elő. Ezeket tárolva értékes vegyipari nyersanyagokhoz jutnak. Már készül az első demonstrációs rendszer terve.

Polimerek és más vegyi anyagok szén-dioxidból. A biológiailag lebomló, magas hőmérsékleten is stabil, nagyon rugalmas, átlátszó, emlékező műanyag a PPC (polipropilén-karbonát) gyártásánál  sok  szén-dioxidot használhatnak. Ezt az anyagot nemcsak műanyagként, de több más, rideg műanyaghoz is felhasználják lágyítóként, annak a hajlékonyabbá tételére. A PEC (polietilén-karbonát) kiváló oxigén át nem eresztő tulajdonsága miatt élelmiszerek csomagolására használható. Így ez a fajta felhasználás nagy jövő elé néz.

A szén-dioxid, mint az ipari biotechnológia szénforrása. Mikroalgákkal a szén-dioxidot biomasszává, és számos más anyaggá (pl. dizelolaj) alakítják át. Egy másik módszerrel genetikailag módosított, átprogramozott baktériumokkal állíthatnak elő különböző vegyipari alapanyagot. Az ezekkel kapcsolatos kutatások jelenleg kísérleti stádiumban vannak.

Mesterséges fotoszintézis, mint a foton elnyelésen (katalizátorral) alapuló vízbontás technológiája, mellyel szénhidrogéneken keresztül tüzelőszereket, cukrokat és műanyagokat lehet előállítani. A kutatások, mind a nagyipari, mind a decentralizált helyi hasznosítás elfogadható költségére, és a kevéssé környezet szennyező (tehát nem drága és ritka elemeket tartalmazó katalizátoros) megoldásainak a kidolgozására irányulnak. A jelenlegi kísérleti berendezések hatásfokát még mintegy egy nagyságrenddel kellene növelni.

Szén-dioxid visszanyerése a légkörből. A cél, olcsóbb, és jobb hatásfokú abszorpció megvalósítása.

A rendezők várják ezekkel a területekkel kapcsolatos innovatív megoldások kiállításon történő bemutatását. Jelentkezni lehet: Dominik Vogt úrnál, telefon: +49(0)2233-4814-49, e-mail: dominik.vogt@nova-institut.de

Ugyancsak be lehet mutatni cégeknek, egyetemeknek, doktoranduszoknak az eredményeiket a poszter szekcióban. A kapcsolati személy: Achim Raschka, phone: +49(0)2233-4814-51, e-mail: achim.raschka@nova-institut.de