Mi a hír?

Az MTI Hírcentrum számára március 2.-án elküldtem az alább látható „COALASIA 2012 (Delhi, India)” című híranyagot a kísérőlevélben azzal, hogy kiküldés esetén értesítsenek. Vártam 4 napot, majd ugyanezt elküldtem 4 napilapnak. Az eltelt 2 hét ill. 10 nap alatt sem kaptam választ egyiktől sem. (Ahogy azt itt olvashatják, nem említettem, hogy én voltam az az előadó, mert nem magamat akartam reklámozni. Így a meg nem jelentetésnek nem lehetett az az oka, hogy reklámot nem közölnek.) Ezek szerint ez nem hír!

Hiába látszik a csodálkozás és lelkesedés azoknak a szakembereknek az arcán, akik az előttük bemutatott kémiai reakció eredményét látták a kémcsőben (konzultacio2 kép a rendezvény oldalán található képanyagból), és ugyanez a legnagyobb indiai beruházó cégcsoport (tavaly 58 milliárd dollár forgalommal) kutatással, fejlesztéssel foglalkozó cége elnökének az arcán (konzultacio1 kép közepén a szemüveges úr). Az nem hír, ha egy magyar felfedez egy olyan kémiai reakciót, amivel mészkőből lehet szenet előállítani, és ezt egy ilyen fontos rendezvényen bemutatja.

konzultacio1

konzultacio2

Akkor mi a hír?

Csak az, ha egy jelentéktelen celeb köhög egyet? Vagy, ha egy ugyancsak jelentéktelen politikus mond valamit?

Kár!

Dr Simonyi Endre


COALASIA 2012 (Delhi, India)

A világon 2010-ben mintegy 8 milliárd tonna szenet termeltek. Az Argus Coal Daily International február 15.-i száma alapján ennek a nagykereskedelmi összára kb. 900 milliárd USA dollár volt. A szén termelésnek a 39 %-át Kina, 11 %-át az USA és mintegy 7 %-át India adta a rendezvény kiadványa szerint. Így Ázsia adja a kisebbekkel együtt a világ termelésének több mint a felét.
Ezért is van nagy jelentősége ennek a szén termeléssel, feldolgozással kapcsolatos rendezvénynek. A Mission Energy Foundation által már harmadik alkalommal szervezett rendezvényen összesen 34 előadás hangzott el, melyből tízet külföldiek tartottak. A külföldi előadók részben a nagy termelő országokból (Amerikai Egyesült Államok, Kina, Németország), részben a technológiai fejlődés élvonalába tartozókból (ezeken kívül, Dánia, Franciaország, Kanada) jöttek, de volt egy előadó hazánkból is.
Ez utóbbi egy bemutatóval egybekötött előadás volt, ami a világ energia problémáival és azok egy lehetséges megoldásával foglalkozott. Az előadó szerint a megoldást a megújuló fosszilis energia adhatná. Ennek igazolására bemutatott néhány kísérletet, melyekben az erőművek füstgázából kimosható vizes szén-dioxidból, valamint mészkőből állított elő szenet szobahőmérsékleten, külső energia igénybevétele nélkül, kémcsövekben az előadói asztalon.
Az Indiai Köztársaság kormánya is nagyra értékelte a rendezvényt, amit az is mutat, hogy az összefoglaló előadást Shri Sriprakash Jaiswal az Indiai Köztársaság Szövetségi Szén minisztere tartotta, de több kormányzati szervtől is voltak előadók.
Az előadások nagy figyelmet szenteltek a környezetet kevésbé károsító technológiáknak, de kemény viták alakultak ki arról, hogy a környezet kímélése mennyire vehető figyelembe a gazdasági szempont mellett. Abban mindenki egyetértett, hogy az újabb technológiák ezt az irányt követik, de nincsen mindenre jó megoldás. (Így pl. a szén bányászata nélküli kitermelésére szolgáló földalatti elgázosítás szennyezheti az ivóvíz készletet, és a keletkező gáz elszökése veszélyeztetheti a környéken élőket, épületeket, berendezéseket.)
E miatt további fejlesztésekre, és jövőre újabb COALASIA rendezvényre van szükség.