COALASIA 2012 (Delhi, India)

A világon 2010-ben mintegy 8 milliárd tonna szenet termeltek. Az Argus Coal Daily International február 15.-i száma alapján ennek a nagykereskedelmi összára kb. 900 milliárd USA dollár volt. A szén termelésnek a 39 %-át Kina, 11 %-át az USA és mintegy 7 %-át India adta a rendezvény kiadványa szerint. Így Ázsia adja a kisebbekkel együtt a világ termelésének több mint a felét. Ezért is van nagy jelentősége ennek a szén termeléssel, feldolgozással kapcsolatos rendezvénynek.

A Mission Energy Foundation által már harmadik alkalommal szervezett rendezvényen összesen 34 előadás hangzott el, melyből tízet külföldiek tartottak. A külföldi előadók részben a nagy termelő országokból (Amerikai Egyesült Államok, Kina, Németország), részben a technológiai fejlődés élvonalába tartozókból (ezeken kívül, Dánia, Franciaország, Kanada) jöttek, de volt egy előadó hazánkból is.
Ez utóbbi az „Eocene of the World – Base of a Real Renewable Fossil Technology („A Föld új korszaka – a valódi megújuló fosszilis technológia alapja”) egy bemutatóval egybekötött előadás volt, ami a világ energia problémáival és azok egy lehetséges megoldásával foglalkozott. Az előadó szerint a megoldást a megújuló fosszilis energia adhatná. Ennek igazolására bemutatott néhány kísérletet, melyekben az erőművek füstgázából kimosható vizes szén-dioxidból, valamint mészkőből állított elő szenet szobahőmérsékleten, külső energia igénybevétele nélkül, kémcsövekben az előadói asztalon.
Az Indiai Köztársaság kormánya is nagyra értékelte a rendezvényt, amit az is mutat, hogy az összefoglaló előadást Shri Sriprakash Jaiswal az Indiai Köztársaság Szövetségi Szén minisztere tartotta, de több kormányzati szervtől is voltak előadók.
Az előadások nagy figyelmet szenteltek a környezetet kevésbé károsító technológiáknak, de kemény viták alakultak ki arról, hogy a környezet kímélése mennyire vehető figyelembe a gazdasági szempont mellett. Abban mindenki egyetértett, hogy az újabb technológiák ezt az irányt követik, de nincsen mindenre jó megoldás. (Így pl. a szén bányászata nélküli kitermelésére szolgáló földalatti elgázosítás szennyezheti az ivóvíz készletet, és a keletkező gáz elszökése veszélyeztetheti a környéken élőket, épületeket, berendezéseket.)
E miatt további fejlesztésekre, és jövőre újabb COALASIA rendezvényre van szükség.

Az üdvözlő beszédek, a Shri R. K. Sachdev és Shri Chandra Bhushan úrak által tartott nyitó előadások, a bemutatóval egybekötött előadás, Shri Ashwinkumar úr a rendező Mission Energy vezérigazgatójának a plenáris ülést záró előadása ITT hallható.

A Thomas Mathew úr által vezetett egyik szekció ITT, végül a Miniszter úr összefoglaló előadását és Ashwinkumar úr záró előadását ITThallgathatják meg.