A magasabb matematika is könnyen érthetővé tehető

Az az elterjedt vélemény, hogy a matematika, különösen az un. magasabb, bonyolult, nehezen érthető, a mindennapi tapasztalatoktól távol álló, a hétköznapi ember számára érthetetlen. Ez azonban tévedés!

Ezt a sorozatban a matematika egy fontos ága egy részénél igazoljuk néhány egyszerű kísérlet segítségével.

Ahogy látni fogjuk ehhez nem kell más, csak homok, egy ping-pong labda, és megfigyelni és megérteni azt, ami történik.

A dinamikus rendszerek stabilitásának vizsgálatán belűl néhány alap fogalom  definíciója és néhány tétel lesz, amit igyekszünk közérthetővé tenni. (Ugye már maga a név is milyen ijesztő! Hát még maguk a definíciók és a tételek!)

Mindegyik fogalomnál először a szakirodalomból idézzük a pontos definíciót, és utána következik a demonstráció ismertetése. Mellékeltük a kísérletet bemutató videot is. A tételeknél pedig hivatkozunk ezekre a kísérletekre.

Mindegyik kísérletnél egy bizonyos alakúra átalakított homokdomb különböző részeiről le ill. körbegurítottunk egy ping-pong labdát, és követtük annak az útját. (Természetesen nem törődünk azzal, hogy a ping-pong labda nem egy pont, hanem egy, a tér mindhárom irányába kiterjedt, gömb. Ugyancsak nem törődünk azzal sem, hogy az az út, amin a labda végig halad nem egy szélesség nélküli görbe, hanem van szélessége.)

Kezdjük!

Simonyi Endre és Márton