SEMA Szupersztár

November 4.én mutatták be a sajtónak a HD Motorsports HERO elnevezésü kamerát (gopro1 kép). A hét éve családi vállalkozásként alapított GoPro cég eddig is sikeres volt, tudtuk meg Nicholas Woddman alapító elnöktől, amit az bizonyít, hogy eddig a termékeik a piac nagyobbik felét tették ki, és szinte minden TV müsorban, amiben belülről látható a verseny, az ő kamerájukat használták. A HD-t ebben az évben tervezték, és a következő naptól vesznek fel rá megrendelést. (Azt, hogy ezt miért írom, a későbbiekből kiderül.).

Ez az új kamera a régebbi teljes áttervezésével született. A standon videók mutattak belülről ejtőernyős ugrásokat, szörfözőket, auto-, evezős-, sí-, motor, és kerékpáros ugró versenyeket. Mindezt azért lehetett, mert felszerelhető sisakra, a kocsi elejére, oldalára. (A használók közt megemlítette Kimi Reikönnen nevét is.)

A hangfelvételnél le lehet gyengíteni a motor zajt. A video képfelbontása messze felülmúlja a kommersz kamerákéit, és a maximálisan 32 Gbájtnyi felvételnél is több mint 4 órányi anyag készítését teszi lehetővé. A képkészítés 60 kép/s sebességü.

Az elkészült felvételt az USB csatlakozón át számítógépre vive, bármilyen elterjedt szerkesztő programmal fel lehet dolgozni.

A bemutatót tartó elnök rendkivül nagy átéléssel, kitünően, és igen magávalragadóan beszélt. (Helyesbítek! Időnként kiabált, a hallgatóságot eredményesen buzdította együtt kiabálásra, ahogy az a gopro2 képen is látható.)

Másnap reggel 9:05-kor kezdték el felvenni a megrendeléseket. A 9:55-kor általam készített gopro3 képen látható, hogy a gyors munkájuk ellenére már eddig nyúlt a sor. A 10:05-korin pedig már eddig (gopro4 kép). Tíz perc múlva már eltakarta a szomszéd stand egy részét is. A további helyzet jelentés elmarad, mert elmentem a standról.

Miért ennyire sikeres?

Erre remélem, hogy a saját tapasztalataim alapján is majd beszámolhatok, ha – igéretüknek megfelelően – valóban alávethetem egy un. Nyúzó próbának.

Simonyi Endre

%d blogger ezt kedveli: