A (National Association Of Convenience Stores) NACS helyzete

Mindenek előtt a “concinience” szó a névben a mi “vegyeskereskedés” szavunknak felel meg, és pontosan azt jelenti, hogy egy olyan bolt(hálózat), ami különféle termékeket árul, leglább 500 félét tart a raktárában, és kiterjesztett nyitvatartási idejű. (Az itthoniaktól eltérően ott az ilyen boltok kb. 80 %-a árul motor üzemanyagot is.)

A tavalyi évig minden évben – hol gyorsabban, hol lassabban, de általában – nőtt a boltok száma. Tavaly azonban mintegy 1 %-kal csökkent. (Hű, de örülnénk, ha nálunk se lenne ennél rosszabb!!)Így most 144,875 van. (Szupermarket 35,394, drogéria 37,700, tömegcikk bolt 26,568, és un. árusító klub 1,184.)A legutóbbi 15 évben csökkenés volt még két alkalommal, 1994-ben és 2003-ban. A darabszámot tekintve a 62 % az egyboltos. Ezek számának csökkenése kb. azonos volt a többiével. (Hát még ennek, hogy örülhetnénk, ha nálunk is így lenne!!)

A KIÁLLÍTÁSÉ

Ez hasonló volt, mint a boltok számáé. Tavaly kissé csökkent az addig állandóan növekvő terület (akkor 38,190 m2 volt), és a korábban hullámzó számu látogatói szám is (21,303).

EGY KIEMELT PROBLÉMA

A kártya díj.

Az üzletek profitja 5.2 milliárd dollár volt a tavalyi évben, míg a bankoknak kifizetett kártya pénz 8.4 milliárd. Ennél csak a munkabérekre költöttek többet. Az üzemanyag vásárlók mintegy 70 %-a fizet kártyával, ezért a kártyadíj növekedése erősen sújtja a boltokat.

A továbbiakban egy teljesen szubjektív vállogatást találhat az olvasó. A rendkivül széles kínálat áttekintésére a 3 nap megközelítően sem volt elég. Így nem lesz szó pl. a dohányárukról, üzemanyagokról, a boltok működését elősegítőkről, az alkoholos italokról stb. (Na ez utóbbiakról azért annyi, hogy az E.S. Gallo cég standján megkóstolt – hm, többször is – shiraz igazán a kíválóak közé tartozik!)

ENERGIA ITALOK

Energia ital energia ital hátán.

Ilyen pl. a “5-Hour Energy” (5óra energia).

Mit állít magáról? Ez “folyékony energia”. “nincs benne cukor” (ez egy varázs kifejezés), “nincsenek benne növényi stimulánsok” (ez nem tudom miért fontos), és a “koffein tartalma annyi, mint a legjobb bögre kávéé” (puff, akkor most nincs benne növényi stimuláns?)

És mi van benne?

Vitamin B6, Vitamin B12, Niacin (Vitamin B3), Folsav (Vitamin B9), Tirozin (egy fontos aminosav), fenilalanin (egy másik fontos aminosav), Taurin (egy szerves sav), Maleinsav (egy un. gyümölcs sav), Glükuronlakton (egy természetes metabolit) és koffein.

A javasolt használat mód:
A maximális teljesítményhez egyszerre meginni a palack (5ora kep) teljes tartalmát.

Mérsékelt teljesítményhez a fele elég.

Klinikai vizsgálat igazolta – állításuk szerint – a hatásosságot. Ez nem az un. placebo hatás (magyarul hit a hatásban hatóanyag nélkül).

Ugyanilyen csodákat állít a többi is. Ilyenek pl. az “iChill” és az “xtreme” képeken láthatók. (Ez utóbbi valamilyen két híres – a valahavolt pankrációra emlékeztető – verekedő sport nagysággal reklámozta magát.)

MOSDÓSZEREK

Évente 52.2 millió megfázásos eset, és miatta 22 millió kiesett iskolanap van az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC)megállapítása szerint. A H1N1 miatt ez most különösen fontos elkerülendő tény. A megfelelő higiénia, és ezen belűl a kézmosás a legfontosabb a megelőzésben.

Miért?

Az infuenza vírusa mintegy 72 órán keresztül aktív marad a kilincsen és más felületeken, amit gyakran érintünk állapította meg az American Journal of Infection Control, August, 2005. A Georgia-Pacific Professional egy 2007-es felmérése szerint a hallgatók számítógépeinek a billentyűzetén négyszázszor annyi baktériumot találtak, mint a WC üléseken. (Micsoda megdöbbentő adat!!!) Ezeket azután persze át is viszik az egyiktől a másikhoz! Az University of Arizona “Germs in the Workplace” tanulmánya (2007 Február)azt állapította meg, hogy az íróasztalunkon, ahol a kezünket szoktuk tartani átlagosan 10 millió baktérium van. Ezeket a Mayo Clinic (a legnagyobb amerikai kórház) szerint a kezünket a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz érintve visszük át, és okozunk magunknak betegséget. Ez tehát szintén elkerülendő! Ne a kezünkbe, hanem zsebkendőbe (ha nincs, a később kimosandó kendőnkbe, ingünk ujjába) tüsszentsünk! És legyen minden gyakran látogatott helyen érintés nélküli folyékony szappan adagoló és kézszárító! (Na eljutottunk a lényeghez! Kibújt a szög a zsákból! E miatt említi meg mindezt a Georgia-Pacific Professional! Vegyék meg a termékeit!)Egy ilyent mutat a szappan1 kép.

(Megjegyzem, hogy én is ismerek felméréseket. Ilyen volt pl. az, ami kimutatta, hogy azoknak az orvosoknak a kezén, akik rendszeresen bemosakodtak bizonyos fertőtlenítő szerrel a műtétek előtt ugyan sokkal kevesebb baktérium volt, mint, akik nem, de ezek már olyanok voltak, amik szinte mindenféle fertőtlenítő szernek ellenálltak. A másik pedig azt állapította meg, hogy a kézszárító a bőr természetes védő rendszerét károsítja. Akkor most mi is van?)

VÍZTISZTÍTÁS

A Pure Revolution a PureOFlow elektromos áramot nem használó víztisztító rendszerének egy példányát ajándékozta egy csak erősen szennyezett vízhez jutó mozambiki falunak. (Ezt a típust a Discovery Channel “Green Planet” sorozata is bemutatta, két kaliforniai házban történt felszerelésekor. Ezek felszerelésével ugyanis elérték, hogy bármiféle vegyszer használata nélkül a házak teljes vízigényét ki tudták elégíteni a víz visszaforgatásával.) Mivel a lakosság mintegy 50 %-a felszíni vízeket használ ivásra, amiket a gyakori árvizek erősen elszennyeznek, és a lakosságnak csak mintegy 32 %-a jut hozzá megfelelő orvosi ellátáshoz, ezért a tiszta víz valóban életmentő. Ezeket a szomorú adatokat kiegészíti az, hogy a gyermek halandóság 24.6 %-os egy ötéves felmérés szerint az élve szülésekhez viszonyítva itt, amivel a Föld egyik legrosszabb helyzetében vannak. Ezekből a halálozásokból 13 % közvetlen kapcsolatban volt a tiszta víz hiányával mivel az ok a kolera és a vérhas volt.

Mi is ennek a készüléknek a működési elve?

Az un. fordított ozmózis. (Az ozmozis az a jelenség, hogy egy un. félig – a molekuláknak csak bizonyos fajtáit – áteresztő hártyának az un. membránnak arról az oldaláról, amelyiken ezeknek a molekuláknak nagyobb a koncentrációja, mint a másik oldalon, a két koncentráció igyekszik kiegyenlítődni. A fordított pedig ennek az ellenkezője. Persze ez utóbbi nem megy önként, hanem csak energia befektetésével.)Ezzel a – Cég szerint – eltávolíthatják a mindenféle vízen kivüli tartalom 98 %-át. A technológiát a GE fejlesztette ki. A készülékben több membránt kapcsolnak egymás után, ami miatt a szennyezés maximum 0.1 % lehet. Ez a módszer egyszerre szennyezés és só eltávolítás is, ami miatt még gazdaságosabb is, mint az ezekre a célokra használt másokéi.

ÉS MÉG NÉHÁNY TERMÉK

FERERRO

Itt ugyanúgy a minőség jelképe a “Rocher”, a “Raffaello” a “tic tac”, mint Európában, megmutatva azt a nekünk is követendő utat, amivel ezen a piacon is el lehet érni sikereket kintről.

GHIRARDELLI

A “Squares” (az új “Dark Chocolate with Raspberry Filling”) a “Chocolate” (az ugyancsak új “Almond” és a “Vanilla Dream”) sikerével kapcsolatban ugyanazt tudom csak leszögezni, amit az előzőnél már megtettem.

KÁVÉ

Van minőségi, és van tömeg termék. A Java City a kettőt igyekszik úgy kombinálni, hogy a termékét megfelelően használva ez megy is.

TÖMEGTERMÉK

Ennek meg jó példái a Hersey’s és a Mars termékei. (Az utóbbi pl. a “Snikers”, “Twix”, “M&M” nálunk is ismertek.)

Itt ujdonságokkal lehet betörni. Ilyenre példa lehet a Fisher tengeri sós, ecetes földi mogyorója. (Azt persze nem tudom, hogy ezzel mekkora sikert érnek majd el.)

ELŐRE CSOMAGOLT KOLBÁSZOK

Ezek a nálunk ismeretlen valamik néhány dekás kiszerelésűek.

A legnagyobb választékot a Jack Link’s standjánál találtam, ahol hosszabb/rövidebb, vékonyabb/vastagabb, különféle fűszerezésű volt, de nagyon sok másik is árult ilyeneket (pl. az Uncle Bucks csaknem hasonóan széles választékkal.)

ÉS AZ IGAZI INDIÁN CSEMEGE A SZÁRÍTOTT – NEM A VALAHAVOLT BÖLÉNYTALP, HANEM – MARHAHÚS

Ebből is sokféle volt. Amennyire én meg tudom ítélni, talán a legjobb a MARFIG GROUP pemikánja lehet.

Simonyi Endre